Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD bryter mark runt om i Sverige

De flesta geografiska skillnaderna i EU-valet var väntade.
De flesta geografiska skillnaderna i EU-valet var väntade. Other: PONTUS LUNDAHL/TT

Rött i Norrland och blått i välbärgade Stockholmskommuner. Det enda riktigt anmärkningsvärda med valresultatet är att Sverigedemokraterna har växt över hela landet. ”Det har blivit ett mer rumsrent parti”, säger statsvetare Magnus Blomgren.

En genomgång av vilka län och kommuner som partierna plockade flest röster i, enligt det preliminära valresultatet, bjuder inte på några större överraskningar.

Moderaterna behåller sina kärnväljare i välbärgade Stockholmskommuner som Danderyd, Lidingö och Täby medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna går hem i norrländska arbetarkommuner.

Centerpartiet är starkast på landsbygden, i kommuner som Grästorp, Färgelanda och Ydre.

Och Kristdemokraterna plockar sina flesta röster i Småland.

– Skulle man redan innan valet ha försökt gissa sig till hur fördelningen skulle komma att se ut så skulle man nog ha gissat ganska rätt, säger Magnus Blomgren som är docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Att Fi tar hem sina flesta röster på stora universitetsorter som Stockholm, Göteborg och Umeå är inte förvånande.

– Fis väljare tillhör en väldigt bildad grupp människor. Än så länge har den stora spridningen inte kommit i gång, utan det är en ganska rörig grupp väljare som rör sig på vänsterkanten, säger Magnus Blomgren.

Det är heller inte underligt att Piratpartiet går hem bäst i kommuner som Lund, Linköping och Umeå. Partiet bygger sitt stöd på en ganska rörlig väljarkår och har inga starka fästen annat än i universitetsstäder. Det är starkt i vissa grupper, framför allt bland unga killar, menar Magnus Blomgren.

Däremot pekar Miljöpartiets fina siffror på att det har haft frammarsch på fler håll än sina traditionella fästen – universitetsorter som Lund, Stockholm och Uppsala – och breddat väljarstödet.

– Miljöpartiet har i första hand varit ett parti som har attraherat yngre människor i storstäder, men med de här siffrorna räcker det inte det som förklaring.

Mest anmärkningsvärt med det svenska EU-valet är ändå SD:s frammarsch. Partiet har fortfarande sina starkaste fästen i skånska kommuner som Sjöbo, Örkelljunga och Bromölla, men har växt över hela landet.

– Det beror naturligtvis på att det har suttit i riksdagen i fyra år och därför blivit ett mer ”rumsrent” parti. Men det beror också på att partiet fram till nu har varit relativt svagt norr om dalälven, eftersom det inte varit organiserat där. Nu har det organiserat sig, vilket ger resultat.

Här plockade partierna flest röster

Moderaterna

Vellinge 36,6

Danderyd 36,5

Lidingö 30,1

 

Centerpartiet

Grästorp 19,5

Färgelanda 18

Ydre 17,9

 

Folkpartiet

Danderyd 22,2

Täby 21,1

Lidingö 20,8

 

Kristdemokraterna

Gnosjö 22,8

Mullsjö 22,6

Sävsjö 22,2

 

Socialdemokraterna

Munkfors 52,9

Överkalix 51,8

Strömsund 49,2

 

Vänsterpartiet

Pajala 21,7

Sorsele 16,4

Malå 15,7

 

Miljöpartiet

Lund 22,8

Stockholm 21,7

Vaxholm 21,4

 

Junilistan

Årjäng 1,5

Ljusdal 1,4

Dals–Ed 1

 

Piratpartiet

Lund 4

Linköping 4

Umeå 3,4

 

Feministiskt initiativ

Stockholm 10,4

Göteborg 10,4

Umeå 9,2

 

Sverigedemokraterna

Sjöbo 24,1

Örkelljunga 23,7

Bromölla 23,4

 

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.