Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD: Därför skrev vi under med ”Sveriges folk”

SD:s gruppledare Mattias Karlsson försvarar i alla delar kampanjflygbladet som partiet delar ut vid EU:s gränser. Att det undertecknats med ”Sveriges folk” är motiverat eftersom det förmedlar en bild av det svenska samhället som en majoritet svenskar står bakom, menar han.

Syftet med det flygblad som SD-grupper nu delar ut på ett tjugotal platser längs EU:s yttre gränser är att ”informera de asylsökande om villkoren för mottagandet i Sverige” och också få dem att tänka om, enligt Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

– Det finns uppskruvade förväntningar bland dem. Just nu är det tältläger som väntar. I bästa fall. Med den här informationen kanske man bestämmer sig för att välja ett annat land.

Vad bygger ni avsändaren ”Sveriges folk” på?

– Merparten av det som står är saker som antingen en majoritet av de politiska partierna eller en stor del av svenskarna står bakom. Det handlar om att informera om vilken typ av samhälle Sverige är. Att det är ett västerländskt samhälle med vissa normer.

Läs mer: Flera sakfel i SD:s flygblad

Karlsson framhåller att en majoritet i riksdagen nyligen sagt att Sverige ska införa tillfälliga uppehållstillstånd.

I flygbladet står ”ni kommer alla att skickas tillbaka”, utan vidare specifikationer. Det stämmer knappast.

– Nej, men på ett begränsat utrymme på ett A5-ark finns det inte plats för alla eventualiteter.

Uppgörelsen mellan sex partier om tillfälliga uppehållstillstånd gäller under tre år. Barnfamiljer och ensamkommande barn är undantagna. Den som kan visa upp en inkomst man kan försörja sig på när det tillfälliga tillståndet gått ut ska få permanent uppehållstillstånd.

Vad menar ni med att halalslakt kommer att bli förbjudet, liksom att bära nikab och burka på allmän plats i Sverige?

– Halalslakt i den bemärkelse de flesta muslimer praktiserar den är redan förbjudet här. När det gäller nikab o burka är bruket delvis begränsat redan. Vi har haft fall där förskollärare inte har fått bära nikab för att det ansetts oförenligt med yrkesrollen. Vår bedömning är att de här begränsningarna kommer att skärpas ytterligare.

Läs mer: Migrationsministern: SD ljuger om Sverige

Vad gäller de kategoriska slutsatserna i flygbladet om att det svenska välståndet ”är borta” och att Sverige nu tvingas låna för att bestå medborgarna med utbildning och grundläggande vård menar Mattias Karlsson att de är korrekta.

– Finansministern har flera gånger sagt att vi kommer att behöva låna för att klara välfärden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.