Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD: Ett brott mot mötesfriheten

Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson. Foto: TT

Sverigedemokraterna uppmanar nu till bojkott av Grand Hôtel i Stockholm sedan hotellet gått ut och sagt att man aldrig borde ha tillåtit partiet och övriga gäster att boka in sig på hotellet. ”Det är ett brott mot mötesfriheten”, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till DN.

– När mötesfriheten plötsligt börjar ifrågasättas så borde det som hänt bli startskottet på en bredare debatt om våra grundläggande demokratiska rättigheter. Det är ett brott mot mötesfriheten, säger Mattias Karlsson.

– Man måste kunna befinna sig i samma rum som människor som inte har samma åsikter, annars befinner vi oss på ett sluttande plan.

Kan inte ett privat företag som Grand Hôtel ta ett sådant beslut utan att mötesfriheten ska ifrågasättas?

– Så vitt jag vet så är rätten att inte diskrimineras för sina politiska åsikter inskriven i Europakonventionen. Vill Grand Hôtel göra en politisk gradering av sina gäster så är det märkligt.

Grand Hôtel säger att man kommer att göra om sina rutiner så att ”alla större bokningar från okända kunder måste godkännas av vd”. Visste hotellet inte vilka som stod bakom bokningen?

– Det är inte sant att de inte visste det. Bokningen gjordes av IDDE (Institute for Direct Democracy in Europe) där vi ingår, det är vår tankesmedja. Men vem som gjorde första bokningen vet jag inte och det borde inte spela någon roll. Hotellet hade senare ett möte med oss där de uttryckte sin oro men vi landade i att arrangemanget kunde genomföras.

Kan du förstå att Grand Hôtel reagerat på det här sättet som man nu gjort?

– Nej, det är märkligt rent principiellt med tanke på att man tidigare bland annat låtit Saudiarabien, som är en kvinnoförtryckande diktatur som låter halshugga människor, fira sin nationaldag där. När vi anordnar en gala med företrädare för demokratiskt valda partier så ångrar man sig. För mig är det en hissnande dubbelmoral.

Hur kommer ni att agera nu?

– Om inte Grand Hôtel välkomnar oss som gäster så måste vi upplysa våra sympatisörer att de inte ska stötta hotellet. Och det rör sig om tiotals miljoner över hela Europa.

– Om de ber om ursäkt eller ändrar sig kan vi också ändra oss.

Mötesfriheten

Mötesfriheten är ett skydd i förhållande till statens makt och garanterar människors frihet att hålla ett möte och demonstration på allmän eller avskild plats utan ingrepp från statsmakten.

2 kap. 1 § RF: Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad

(...)

3. mötesfrihet: frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,

(...)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.