Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD får kritik för listor över flyktingboenden

Branden i Munkedal i veckan.
Branden i Munkedal i veckan. Foto: Adam Ihse/TT

Ytterligare två asylboenden eldhärjades natten till lördag. Samtidigt får Sverigedemokraterna i Lund hård kritik för att ha publicerat listor över tilltänkta flyktingförläggningar, men inom partiet är förståelsen stor.

– Lösningen är inte att lägga locket på, säger Kim Fredriksson, distriktsordförande för SD Sörmland, där ett tilltänkt asylboende brann på fredagsnatten.

Rosenkullens asylboende i Munkedal fick omfattande brandskador tidigare i veckan, och polisen inledde en förundersökning om mordbrand. Natten mot lördagen brann det igen.

Branden kunde släckas snabbt. Platsen var redan avspärrad sedan tidigare och inga personer riskerade att komma till skada.

Även i Eskilstuna har polisen upprättat en anmälan om mordbrand, sedan en byggnad påtänkt för flyktingbostäder utanför Ärla förstördes i en brand natten till söndagen. Ingen kom till skada och ingen misstänkt är gripen. Byggnaden hade under oktober nämnts i lokala medier som en tilltänkt förläggning för asylsökande.

Under fredagen uppmärksammades att Sverigedemokraterna i Lund på sin Facebooksida lagt upp kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden i området.

”I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!”, twittrade migrationsminister Morgan Johansson (S), som var en av många som kritiserade tilltaget.

Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, avfärdar att publiceringen skulle innebära en risk för nya attentat.

– Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera, säger Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, till Sydsvenskan.

Flera medier rapporterade under lördagen att publiceringen rönte intern kritik, då SD:s gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson, kallade den ”olämplig” enligt Eskilstuna-Kuriren. Själv anser han att han har missuppfattats.

– Jag tror att man medvetet eller omedvetet har misstolkat vad jag sa. Vad jag vill påpeka är att det i första hand ska vara Migrationsverket och kommunen som ska informera om asylboenden.

Kan du förstå varför kommuner skulle vilja välja att inte informera om planerade asylboenden, efter den senaste tidens bränder?

– Anledningen till att det uppstår bränder är att det finns människor som är beredda att ta till våld. Lösningen är inte att lägga locket på. När människor känner sig över­körda och inte får vara med i processen så uppstår en oro.

I flera av fallen har ju bränderna föregåtts av lokala informationsmöten om planerade asylboenden?

– Är det statistiskt säkerställt? I Eskilstuna tror jag inte det var så. Man får se över lagstiftningen och komma tillrätta med personer som tar lagen i egna händer. Jag har svårt att tro att bränderna kommer att upphöra om Migrationsverket låter bli att meddela var asylboendena ligger.

Inte heller Sverigedemokraterna i Bohuslän eller Halland, där byggnader också brunnit den senaste tiden, vill kritisera beslutet att lägga ut adresser, då det handlar om offentlig information. Däremot vill de, liksom SD i Eskilstuna, tydligt ta avstånd från olagliga handlingar.

– Bränder är inte en lösning, de skapar bara mer splittring i samhället, säger Calle Johansson, distriktsordförande för SD i Bohuslän.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.