Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-i-goteborg-avbryt-avtalet-med-shanghai-for-gui-minhais-skull/

Sverige

SD i Göteborg: Avbryt avtalet med Shanghai – för Gui Minhais skull

Sverigedemokraterna i Göteborg vill att kommunledningen avbryter vänortsavtalet med Shanghai, bland annat på grund av att Kina håller bokförläggaren Gui Minhai fängslad.

Den konflikt mellan den kinesiska statens företrädare, ambassadören i Stockholm, och regeringen som kom i öppen dager på fredagen kopplad till utdelningen av Tucholskypriset till den svenske medborgaren Gui Minhai, flyttar på onsdag nästa vecka även in i Göteborgs kommunstyrelse.

Det sker genom att Sverigedemokraterna i ett initiativärende yrkar att det särskilda partnerskapsavtal som Göteborgs stad har haft med Shanghai, Kinas ”andrastad”, sedan 1986 inte ska förlängas från årsskiftet då det nuvarande går ut.

Så här den den engelska versionen ut av det partnerskapsavtal mellan Shanghai och Göteborg som går ut vid årsskiftet.

 

Partiet menar därför att ”för Göteborgs Stads del så kan vi inte fortsatt blunda för den här utvecklingen” och att ”allt annat” än ett avslutande av avtalet ”vore förödande för vår tillförlitlighet i fråga om demokrati och mänsklig anständighet.”

När partnerskapsavtalet var uppe till diskussion inför förlängningen 2016 yrkade SD på att avtalets elva punkter skulle kompletteras med en tolfte, om krav på mänskliga rättigheter, demokrati och en fri press, men det förslaget röstades ner med 12 röster mot 1. 

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou i talarstolen under ett tidigare fullmäktigemöte, Foto: Tomas Ohlsson

– Sedan dess har det här legat och grott och en av våra ledamöter påminde sig om att avtalet snart skulle löpa ut, och därför skriver vi nu detta, säger SD:s kommunalråd Jörgen Fogelklou. 

Han säger sig dock inte ha stora förhoppningar om framgång nu heller, trots läget med Gui Minhai.

– Det är att förvänta att moderater och socialdemokrater passar nu också. När det kommer till pudelns kärna vill man inte störa sig med Kina. Men vi måste sätta ner foten. Ja, visst är Kina en jättestor handelspartner till inte minst Göteborg. Det förstår vi också. Men vi har också en göteborgare som sitter fängslad där nu. 

Svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai, som verkade i Hongkong, på en bild från 2016 där människor protesterar mot fängslandet. Foto: Vincent Yu

Enbart i Göteborg har till exempel kinesiska företaget Geelys dotterbolag Volvo Cars över 14.000 anställda. 

– Jag tror absolut att sådant spelar in här, och det är det som är den stora faran, säger Fogelklou.

Men det är inte staden Shanghai som håller Gui Minhai fängslad. Är inte detta en fråga mellan staterna, snarare än städerna?

– Visst är det så, men jag tror att vi ska göra det lilla vi kan. Små ringar på vattnet kan bli stora. Om ingen gjorde något skulle vi inte ens veta att han satt i fängelse i dag.

Moderaternas Axel Josefson, ordförande i kommunstyrelsen, säger i en skriftlig kommentar till DN om SD:s yrkande att ”frågan om att förnya Göteborgs partnerskap med Shanghai kommer upp i kommunstyrelsen inom de närmaste månaderna. Jag vill inte föregå beslutet”.

Från Socialdemokraternas sida svarar man att ”vi har tyvärr inget att säga i frågan just nu utan får be att få återkomma.”