Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD-motståndare störde Åkessons vårtal

SD-motståndare samlades på Långholmen på lördagseftermiddagen för att störa Jimmie Åkessons vårtal.
SD-motståndare samlades på Långholmen på lördagseftermiddagen för att störa Jimmie Åkessons vårtal. Other: ANDERS WIKLUND/TT

15 SD-motståndare greps när Jimmie Åkesson vårtalade på Långholmen i Stockholm. ”De har stört den allmänna sammankomsten”, säger Eva Nilsson på polisens ledningscentral.

Mellan 40 och 50 demonstranter hade samlats vid Sverigedemokraternas vårmöte på Långholmen på lördagseftermiddagen, där partiledaren Jimmie Åkesson talade.

Polisen hade spärrat av platsen och sagt åt demonstranterna att inte gå innanför avspärrningarna, säger Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisens ledningscentral.

– När de gjorde det i alla fall greps de för ohörsamhet för ordningsmakten, säger hon.

Enligt polisen blåste demonstranterna i vuvuzelor, skramlade med nycklar och slog på tamburiner.

– Meningen var att störa ut hans tal.

Tolv av de gripna identifierades på plats och släpptes sedan. Tre personer hade vid 15-tiden ännu inte identifierats och var fortfarande gripna.

– Men det här är inget brott som man blir anhållen för.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.