Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD-nämndeman får sitta kvar trots Facebook-inlägg

Malmö tingsrätts lagman Eva Wendel Rosberg säger att hon fortfarande har förtroende för nämndemannen.
Malmö tingsrätts lagman Eva Wendel Rosberg säger att hon fortfarande har förtroende för nämndemannen. Foto: Erik Nylander/TT

Den nämndeman för Sverigedemokraterna i Malmö som skrivit flera kontroversiella inlägg på Facebook får sitta kvar. Det beslutade Malmö tingsrätts lagman under tisdagen. 

Nämndemannen var kallad på samtal hos lagmannen Eva Wendel Rosberg efter att tingsrätten uppmärksammats på att nämndemannen skrivit flera kommentarer på Facebook där innebörden är att brottslingar från ”utlandet” begår brott i Sverige och att invandrare kommer till Sverige för att söka bidrag.

– Hon vidgav att hon har skrivit tre av kommentarerna men känns inte vid de övriga. Hon inser att det kan skada förtroendet för domstolen och hon tycker det är hemskt, om jag citerar henne, säger Eva Wendel Rosberg.

Läs mer: SD-nämndeman till samtal efter Facebook-inlägg 

Enligt nämndemannen har hon inte själv skrivit och gillat de andra kontroversiella kommentarerna.

– Hon säger att det är något konstigt som pågår. Hon säger nu att hon ska gå till it-tekniker och kontrollera vad som pågår, hon ska skriva till Facebook och stänga sitt nuvarande konto och skaffa ett nytt och också skaffa lås över sin telefon och ha uppsikt över den så att ingen annan kan använda den och kunna komma åt hennes Facebook-konto, säger Eva Wendel Rosberg och fortsätter:

– Vi har haft ett långt samtal och jag uppfattar att hon förstår allvaret i detta och hon har lovat mig att jag i fortsättningen inte ska få information om liknande skriverier i hennes namn. Så vi avvaktar, händer det inget mer så händer inget mer med avstängning eller entledigande.

Gör ni någon uppföljning för att se om nämndemannen vidtar åtgärderna?

– Nej, det gör vi inte. Men skulle jag få någon information om att detta fortsätter så får jag fundera över andra åtgärder. 

Har du förtroende för henne?

– Händer det inget mer så har jag förtroende för henne. Händer det mer så finns inte förtroendet kvar. Just nu får jag förlita mig på att hon förstår allvaret i detta och hon har lovat att de inte ska bli så här i fortsättningen, säger Eva Wendel Rosberg.

DN söker nämndemannen för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.