Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-namndeman-uppmanas-lamna-uppdrag-efter-inlagg-om-vansterluder/

Sverige

SD-nämndeman uppmanas lämna uppdrag efter inlägg om ”vänsterluder”

En SD-politiker som är nämndeman vid förvaltningsrätten i Göteborg har uppmanats av partiet att lämna sitt uppdrag efter att på Twitter ha skrivit att ”Vänsterluder räknas inte som kvinnor”.

– Men han har ännu inte avsagt sig uppdraget, han ville först ha en diskussion med partiet, säger Lena Mjörnell, politisk sekreterare för SD i Västra Götalandsregionen, till DN.

Twitterkommentaren publicerades på tisdagseftermiddagen i en diskussion kring domstolsbeslutet att säga ja till Preemraff att bygga ut anläggningen utanför Lysekil, vilket GP tidigare rapporterat om.

I ett annat numera borttaget inlägg på Twitter skrev mannen: ”Det är äckligt att vi har normaliserat könsdysfori. Att vara trans är inte och kommer aldrig vara normalt, det är bokstavligen en mental sjukdom.”

Inlägget om ”vänsterluder” blev dock droppen som fick SD-ledningen i regionen att agera. 

– Jag fick informationen från partistyrelsen och distriktet att han lagt ut högst olämpliga twitterinlägg. Jag bad honom direkt att lämna sina uppdrag, säger politiska sekreteraren Lena Mjörnell.

När DN talade med henne på onsdagen hade nämndemannen ännu inte avsagt sig förtroendeuppdraget.

– Den diskussionen som han först vill ha med oss får han ta med vårt regionråd, säger Mjörnell. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt