Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-nast-storsta-parti-tror-vi-nar-over-20-procent/

SVERIGE

SD näst största parti i Valu: ”Tror vi når över 20 procent”

Bild 1 av 4
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 4
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 4
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 4
Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraterna uppskattas få över 19 procent i väljarstöd.

Detta enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu.

– Detta talar för att vi kan få en bra bit över 20 procent, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Jublet steg på Sverigedemokraternas valvaka när resultatet från Sveriges televisions vallokalsundersökning, Valu, presenterades. Enligt den ligger partiets stöd i på 19,2 procent.

– Vi underskattades i förra Valun, det talar för att vi kan få en bra bit över 20 procent, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

I valet 2014 underskattades dock Sverigedemokraternas stöd i SVT:s Valu. I vallokalsundersökningen uppskattades partiets stöd till 10,5 procent, alltså drygt två procentenheter under SD:s slutgiltiga riksdagsvalresultat på 12,9 procent. SVT har inför årets val försökt förebygga en liknande felskattning.

SVT har inte varit ensamma om att underskatta Sverigedemokraternas opinionsstöd i tidigare val. I princip samtliga av de etablerade opinionsinstituten har underskattat partiets väljarstöd. I stället har mindre etablerade opinionsinstitut som Sentio och Yougov, som i hög grad använder sig av självrekryterade paneler, varit de som legat närmst partiets slutgiltiga resultat. Detta har statsvetare förklarat med bland annat att sverigdemokratiska väljare har lågt förtroende för opinionsundersökningar.

Mattias Karlsson säger att hans förhoppning är att Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna ska samla över 50 procent av väljarstödet.

– Det skulle innebära att under de kommande fyra åren, när olika frågor ska röstas igenom i riksdagen, så skulle man ha en möjlighet att frikoppla sig från Centerpartiet och Liberalerna. Det tror jag skulle ha stor betydelse för att föra svensk politik i en mer konservativ riktning, säger han.

Folk vågar säga ”jag röstar på Sverigedemokraterna”

Bland de inbjudna 500 gästerna på valvakan i centrala Stockholm finns också Carina Ståhl Herrstedt, riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor. Hon säger att hon inte skulle bli förvånad om SD landar en bra bit över 20 procent.

– Jag tror att alla har väldigt höga förväntningar. Det har känts väldigt positivt när vi träffat människor. Folk vågar säga ”jag röstar på Sverigdemokraterna” så det skulle inte förvåna mig, säger hon.

Hon beskriver en förändring i hur hon och andra sverigedemokrater blivit bemötta under detta års valkampanj, i jämförelse med 2014.

– Tidigare har det varit väldigt mycket hysch-hysch, men har jag mött folk som frågat efter vallokalen och när jag hjälpt dem rätt säger de att ”vi ska rösta på SD” och då har man ändå stått utan kampanjkläder, de säger det till en vilt främmande människa. Och det är en klar förändring från hur det varit tidigare.