Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-om-partitoppens-forklaringar-han-ar-trovardig/

SVERIGE

SD om partitoppens förklaringar: ”Han är trovärdig”

3 min 45 sek. Här konfronteras Jonas Millard (SD) med uppgifterna.

Jonas Millard, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, nekar till att ha skrivit de kvinnofientliga inlägg som publicerats på hans Flashbackkonto, som DN kunnat avslöja. Nu svarar partiet att de saknar anledning att misstro honom.

”Vi bedömer att han är trovärdig”, skriver partiets informationschef Henrik Gustafsson.

20181213 21.11: Texten har tillfogats ett förtydligande.

DN kunde under torsdagen berätta om användaren ”SinX” som under över ett decennium publicerat kvinnoförnedrande inlägg på nätforumet Flashback, bland annat om hur man drogar och våldtar kvinnor.

Genom en omfattande kartläggning och research kan DN visa att kontot startades av den sverigedemokratiske riskdagsledamoten Jonas Millard.

Jonas Millard medger i en intervju med DN att han startat kontot men hävdar att han endast skrivit enstaka inlägg, men nekar till att ha skrivit några av de kvinnofientliga inläggen.

Nu kommenterar partiet granskningen. I ett mejl till DN svarar partiets informationschef Henrik Gustafsson att man diskuterat uppgifterna med Jonas Millard i ”ett par veckors tid”, och att man bedömer hans hävdade oskuld som trovärdig.

”Vi har under ett par veckors tid nu haft en dialog med Jonas, en dialog jag bedömer som öppenhjärtig och ärlig. Därtill har vi gått igenom det underlag vi haft tillgång till. Vår uppfattning är, i det läge vi befinner oss i nu, och sett till det underlag vi har tillgång till, att det inte finns skäl att misstro den redogörelse Jonas för fram i intervjun.”, skriver Henrik Gustafsson till DN.

Millard menar själv att han varit en av flera som använt kontot och att någon annan skrivit de inlägg som bland annat uppmuntrar till misshandel och våldtäkt. Henrik Gustafsson skriver i sitt mejl till DN att partiet kunnat belägga omständigheter som gör Henrik Millards förklaringar trovärdiga.

”Vi bedömer att han är trovärdig och att det finns faktiska omständigheter, som vi kunnat belägga, som stärker hans förklaringar till oss. Bland annat framkommer det information som är av mer privat karaktär såsom familjeförhållanden, boendesituation, och fritidsintressen som på intet sätt stämmer överens med Jonas. Det finns också tillfällen där inlägg skrivits, med tillhörande innehåll, som påvisar att det där och då helt enkelt inte kan ha skrivits av honom. Återigen, sett till den samlade bilden vi har i dag, finns det inte någon anledning för oss att misstro den redogörelse vi fått.”, skriver han.

Förtydligande: I en pushnotis som DN skickade ut till den här artikeln stod det “Jonas Millards hatiska inlägg”. Rätt ska vara att det gäller de hatiska inlägg som skrivits från kontot SinX, som startats av Jonas Millard och som han varit aktiv på, så som nämns i den här artikeln.

Läs mer: Kvinnohat och uppmuntran till våldtäkt spreds från SD-toppens konto

Ewa Stenberg: Jimmie Åkesson vill inte bli påmind om skandalfabriken

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt