Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-politiker dömd för hets mot folkgrupp

Blekinge tingsrätt dömer Sverigedemokraternas tidigare vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, till villkorlig dom och böter för hets mot folkgrupp.

Det var den 9 juli 2013 som han skrev en kommentar i anslutning till en artikel på Aftonbladet. Inlägget publicerades sedan även på Hess Facebooksida. Där påstod Hess att det är ”djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”.

Michael Hess har förnekat brott och försvarat påståendet med att det skulle ha varit en kritik mot en ideologi och inte mot en folkgrupp.

Tingsrätten konstaterar dock att SD-politikerns uttalande har varit kränkande och nedsättande för gruppen muslimer i Sverige och att det ingalunda bidragit till en konstruktiv debatt.

Hess ska betala sammanlagt 32.000 kronor i dagsböter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.