Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-politiker: Fler borde trakassera somalier

En grupp ungdomar i Forserum trakasserade somaliska flyktingar. Sådana gäng vill sverigedemokraten Sven-Erik Karlsson se mer av.

"Ett sånt 'gäng' som rör om i grytorna borde finnas i alla sveriges 290 kommuner", skriver Karlsson i en kommentar till en artikel på sajten Avpixlat.

"Gänget" som Sven-Erik Karlsson refererar till är den grupp ungdomar som under två års tid trakasserat somalier i Forserum.

När redaktionen på sajten Interasistmen ringer upp Karlsson och frågar om han vill ha gäng i varje kommun som trakasserar invandrare svarar han:

– Nej så menar jag naturligtvis inte, men vi måste ju ha någon som rör om lite i grytan. Vi sverigedemokrater är ju emot den här fantastiska invandringen som man tror är så bra. Så det måste ju vara några som ställer upp och är emot det.

Därefter slänger han på luren och svarar inte när DN.se söker honom.

Karlsson är suppleant i SD:s lokala styrelse i Högsby. Han har tidigare föreslagit att den norska terroristen Anders Behring Breivik ska få asyl i Sverige.

Partiets vice ordförande i kommunen säger till Expo att han ska sammankalla ett möte med anledning av Karlssons kommentarer.

Sven-Erik Karlsson har också ögonen på sig från partiets medlemsutskott, som enligt SD:s press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen utreder Karlsson sedan en tid tillbaka.

"Denna senaste händelse är givetvis något som man får anledning att titta närmare på i detta arbete. Beslut väntas under hösten", skriver Kinnunen i en mejlkommentar till DN.se.

"Vi har en ordning i partiet som innebär att alla personärenden noga utreds varför det också ofta tar några månader innan ett beslut fattas. Att det dröjer innebär alltså inte att partiet ger 'grönt ljus' åt personer som uttalat sig grovt olämpligt vilket en del bloggar på nätet fått för sig."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.