Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-politiker misstänks för vapenbrott

En fullmäktigeledamot som enligt Sverigedemokraterna uppmanats att avgå som SD-politiker i en Smålandskommun är anhållen misstänkt för grovt vapenbrott. Han greps av polisen under en omfattande razzia på onsdagen. Enligt kommunen sitter mannen dock fortfarande på SD-mandat.

Polisen var enligt en lokaltidning på jakt efter ett automatvapen som misstänktes förvaras på ett företag med anknytning till politikern.

Enligt tidningens källor användes vapnet tidigare i ett skottdrama med en mc-klubb i Skåne.

Polisen ska också ha tagit narkotika i beslag.

Insatsen beskrivs som omfattande, med tillslag på flera olika adresser i kommunen. Tre personer – varav en som nu uppges nu ha avgått som SD-politiker – anhölls direkt på onsdagsmorgonen.

Sverigedemokraterna hävdar först att mannen inte längre är partimedlem, utan politisk vilde.

– Han har varit SD-politiker men valt att lämna sina uppdrag och sitt medlemskap, säger Christian Krappedal, på partiets presstjänst.

Han kunde dock inte säga när detta skulle ha skett.

Sedan hör SD av sig igen och hävdar att mannen fortfarande är medlem men att man uppmanat honom att lämna partiet.

”I januari uppmanades han av medlemsutskottet att lämna samtliga uppdrag och medlemskap i partiet. Om han inte gör det kommer partistyrelsen att föreslå uteslutning” skriver SD i ett mejl till DN.

Enligt kommunen har Sverigedemokraterna uppgett att mannen avträtt sitt SD-uppdrag, men några sådana handlingar har ännu inte kommit in. Mannen sitter alltså fortfarande officiellt på SD-mandat, hävdar kommunen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.