Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD röstade mest med borgerliga

Bråket mellan blocken om vem som ska sitta med Svarte Petter — Sverigedemokraterna — i knäet fortsätter. Enligt Socialdemokraterna röstar SD med regeringen i nio fall av tio.

 

I de omröstningar i riksdagen där Sverigedemokraterna kunnat fälla avgörandet röstade partiet i drygt 91 procent av fallen med regeringen.

Det visar en sammanställning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av Socialdemokraterna.

– Det har påståtts att vi aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att komma åt regeringen. Men undersökningen visar att regeringen sitter kvar på grund av indirekt stöd från Sverigedemokraterna, säger Sven-Erik Österberg till TT.

Men undersökningen visar att regeringen också sitter kvar tack vare stöd från bland andra Socialdemokraterna.

I drygt 41 procent av huvudvoteringarna röstade S eller något av de andra rödgröna partierna med regeringen.

– Jo, så är det ju och det var likadant när vi satt i regeringsställning, att de borgerliga röstade med oss. Det finns frågor där man inte har någon motsatt uppfattning och vi driver inte oppositionspolitik bara för att vara emot regeringen.

– Jag vet inte vilka kontakter regeringen har. Jag har fått indikationer på att de har överläggningar med SD, men jag vet inte, säger Österberg.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra dementerar detta.

– Hur Sverigedemokraterna röstar läggar jag mig inte i. Jag frågar inte Jimmie Åkesson före voteringarna. Vi har fått igenom det mesta i riksdagen. Alliansen är det största blocket och det är bara när de fyra oppositionspartierna gemensamt röstar mot regeringen som förslagen faller. Det är Sven-Erik Österberg som har ansvar för om han ger Sverigedemokraterna möjlighet till inflytande, säger hon till TT.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.