Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD rusar i SCB-mätning

Foto: Roger Turesson

Regeringspartierna och Vänsterpartiet får tillsammans 39 procent av rösterna – samma som de fyra allianspartierna. Sverigedemokraterna går samtidigt framåt och samlar 19,9 procent av väljarna, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ett riksdagsval i november skulle ge regeringspartierna S och MP 33,5 procent av rösterna, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Det är en statistiskt säkerställd nedgång jämfört med riksdagsvalet 2014. S skulle få 27,6 procent av rösterna medan MP skulle få 5,9 procent.

För allianspartierna är skillnaderna jämfört med riksdagsvalet små. De fyra partierna får sammanlagt 39 procent av rösterna. Centerpartiet skulle vid val i november få 6,5, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 5,5, Moderaterna 23,5 och Kristdemokraterna 3,5 procent.

Foto: DNSverigedemokraterna skulle vid val i november få 19,9 procent av rösterna – en kraftig uppgång jämfört med riksdagsvalet. Vänsterpartiet skulle få 5,5 procent.
Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 19 procent i november 2015.

Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet påpekar att det är 1.013 dagar kvar till valet och mycket kan hända till dess. Siffrorna är ändå intressanta, tycker han, och särskilt rörelserna som inte syns i opinionsmätningarna.

– Det är ju delvis samma personer som intervjuats och då finns det underlag att dra slutsatser om hur väljarna förflyttat sig. SD:s enorma uppgång med 5,4 procentenheter kommer från grupper som tidigare angett ”M” eller ”Vet ej”, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det mesta av partiets uppgång har ägt rum mellan maj och augusti. Den andra saken man kan konstatera är att det är den högsta nivån hittills för SD i en SCB-mätning och man har gått till att bli ett 20-procentsparti.

Vad beror uppgången på?

– I Sverige brukar politiken handla om arbetsmarknad, miljö och välfärd, men just nu har vi en väldigt extrem agenda med flykting-, migrations-, terror- och säkerhetsfrågor. SD har mycket fördelaktiga positioner längs alla åsiktsdimensioner i den mixen och kan inte önska sig en bättre agenda.

– Bara på lång sikt kan andra partier ha strategier för att styra om debatten till andra frågor. På kortare sikt är man helt utlämnad till yttre faktorer. Ingen kan styra över säkerhetsläget, vad EU eller IS hittar på eller hur flyktingströmmarna ser ut, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.