Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD: SMHI är alltför tendentiöst

Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.
Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen. Foto: TT

Sverigedemokraterna vill strypa anslagen till SMHI, eftersom partiet anser att den statliga vädertjänsten ägnar sig åt ”tendentiös opinionsbildning” i klimatfrågan. Miljöminister Karolina Skog kallar SD-åsikten farlig.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen till den politikbevakande sajten Altinget.se.

SD vill i sin budgetmotion skära ner anslagen till SMHI med elva miljoner kronor. Myndigheten är visserligen en viktig institution, framhåller partiet, men den ”bör inte ägna sig åt tendentiös opinionsbildning”.

– Delvis handlar det om att renodla verksamheten, säger Martin Kinnunen.

Kinnunen menar att SMHI i sina klimatmodeller betonar de värsta scenarierna och inte är tillräckligt tydlig med osäkerheten i prognoserna om temperatur och följdeffekter.

SMHI:s chef Rolf Brennerfelt håller inte med:

– Allt vi går ut med är grundat i vetenskapliga beräkningar. Vi pekar inte på några exakta temperaturförändringar. Vi visar på en trend, säger han till Altinget.se, som beskriver sig som en efterföljare till tidningen Riksdag & Departement.

Miljöminister Karolina Skog är starkt kritisk till SD:s syn på SMHI:s klimatarbete.

”Oerhört oroad av SD-politikers påstående att SMHI ägnar sig åt propaganda. Vi behöver mer klimatkunskap, inte mindre”, skriver hon på Twitter.

Till Svenska Dagbladet säger hon:

– Orden från SD visar hur farligt det skulle vara om partiet fick möjlighet att styra över myndigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.