Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-topp anser att politik ligger bakom åtal

Martin Kinnunen (SD)
Martin Kinnunen (SD) Foto: Marcus Ericsson/TT

Riksdagens andre vice talman Björn Söder hävdar att politik ligger bakom åtalet mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen. Men åklagaren Jakob Holmberg säger att han gör en strikt juridisk bedömning.

På onsdagen hålls den andra av två rättegångsdagar i Södertörns tingsrätt mot Martin Kinnunen. Han står åtalad för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Enligt åtalet har fara uppstått för att staten skulle gå miste om skatteintäkter på över 1,5 miljoner kronor när den sparkade SD-ledamoten Erik Almqvist efter den så kallade järnrörsskandalen 2012 fick över 3,7 miljoner kronor i konsultarvode till sitt bolag Mediekonsulterna Europa AB för att starta en medieverksamhet. Pengarna kom från partiet och har gått från SD-bolaget Blåsippan via dotterbolaget Samtid & framtid, där Kinnunen var ende styrelseledamot.

– Jag har svårt att se att det finns skäl till något mål över huvud taget. Jag får en känsla av att det är politik inblandat, säger Björn Söder.

Den tidigare partisekreteraren i SD, som ska höras som vittne under onsdagen, anser att det inte funnits något uppsåt att undanhålla skatt.

Jakob Holmberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, vill inte kommentera vad Söder som vittne sagt före rättegången. Men han betonar att en åklagare gör en strikt juridisk bedömning.

– I mitt uppdrag som åklagare ingår endast att göra juridiska bedömningar utifrån de lagar och regler som gäller i Sverige, säger han.

Om det blir fällande dom hotas Martin Kinnunen av fängelse och förlorad riksdagsplats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.