Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-topp ljög om sin egen brottslighet

Som ordförande för partiets valberedning på riksplanet är kommunalrådet Michael Rosenberg en av SD:s mäktigaste. Han dömer ut kandidater som anses olämpliga och framhåller gärna hur tuff SD:s interna granskning är.

Samtidigt far han med osanning och mörkar sin egen kriminella bakgrund. Både inför media och inför det egna partiet.

SD:s kommunalråd i Helsingborg är dömd för en mängd olika brott. Han har avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för grov stöld och bedrägeri, kan DN och Helsingborgs Dagblad avslöja.

Sverigedemokraterna har hårda interna kontroller. Det är viktigt att SD-politiker som söker väljarnas förtroende är skötsamma, förklarade riksvalberedningens ordförande Michael Rosenberg för nyhetsbyrån TT i våras:

– Jag skulle tro att vi varit tuffast i Sverige. Vi har begärt utdrag ur belastningsregistret för samtliga, vi har kontrollerat betalningsanmärkningar. Har det funnits något i detta så har vi en kandidatkommitté som granskat dem, så det har varit ganska tuffa riktlinjer, sa Rosenberg.

Dessutom måste alla som kandiderar till valsedlar och förtroendeposter inom SD avge en vandelsförsäkran. I den ska de intyga att de inte någon gång i livet straffats för brott – eller lägga korten på bordet och erkänna gamla synder.

SD-ledningen betonar hur viktigt det är att medlemmar, när de fyller i vandelsförsäkran, är absolut uppriktiga och ”inte utelämnar någonting eller lämnar olika uppgifter”. Så sa partiledningen i samband med att två SD-kandidater, en från Gällivare och en från Kalix, sparkades ut ur partiet. Skälet till uteslutningarna: de hade mörkat brottslighet och domar i sina vandelsförsäkringar.

Michael Rosenberg är kommunalråd för SD i Helsingborg.

Men det är i sin nyckelroll för partiet på riksplanet som han har sin verkligt stora makt. Som valberedningens ordförande är han den som tar emot partivänners vandelsförsäkringar. Sedan är han med och avgör vem som är lämplig att bli förtroendevald och vem som anses alltför belastad. Han har stor påverkan på vilka namn som hamnar på SD:s valsedel till riksdagen.

När riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) i våras var besviken över att han petats från riksdagslistan inför höstens val, så var det Michael Rosenberg som i pressen kommenterade varför Alfsson inte höll måttet: Alfssons sätt att kommunicera politik var fel, menade Rosenberg.

I samband med petningen av Alfsson frågade TT om en SD-medlem med kriminellt förflutet är diskvalificerad som kandidat. Michael Rosenbergs svar: det beror på.

– Har man snott en bil när man är 20 och är 50 i dag så kanske det inte är hela världen, sade Rosenberg.

Citatet skulle ha kunnat handla om 45-årige Michael Rosenberg själv – om han förutom bilstölden även nämnt en rad kassaskåpsstölder, ett bedrägeri samt en mängd andra brott.

– Jag har gjort så många brott att det kan vara svårt att komma ihåg alla de som inte gett något större resultat, sa Michael Rosenberg till polisen 1990.

Det året dömdes han till två års fängelse. Tre år senare, 1993, fälldes han för nya brott.

DN och Helsingborgs Dagblad kan nu gemensamt avslöja Michael Rosenbergs bakgrund som grov brottsling – och att han ljugit om denna.

I samband med ett sammanträde i kommunfullmäktige ställde Helsingborgs Dagblad frågor till Michael Rosenberg kring SD-kandidater och var gränsen kan gå för vad de får ha i bagaget. Ringa tonårsförsyndelser, resonerade Rosenberg, behöver inte diskvalificera en kandidat. Han fick även en direkt fråga om han själv hade något brottsligt förflutet.

– Nej, svarade Michael Rosenberg.

I dag förnekar han att han fick den frågan. Enligt Rosenberg handlade frågan i stället om betalningsanmärkningar och misskötsel som låg närmare i tiden.

1990 dömdes den då 21-årige Michael Rosenberg till två års fängelse för grov stöld, stöld, försök till stöld, bedrägeri och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Som medlem i en liga som specialiserat sig på att göra inbrott och öppna och länsa kassaskåp, orsakade Michael Rosenberg stor skada för olika företag i Skåne och Småland.

I Helsingborgs Dagblad talade topprubriker om en ungdomsliga som länsade kassaskåp och gjorde inbrott för miljoner.

Efter avtjänat straff fortsatte Rosenberg sin brottslighet. 1993 dömdes han av Helsingborgs tingsrätt igen, den gången för medhjälp till två bilstölder och ett inbrottsförsök.

Detta har Michael Rosenberg ljugit om – inte bara för Helsingborgs Dagblad, utan även för sitt eget parti. Inför valet 2010 kandiderade han till kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

I sin vandelsförsäkran till partiet satte han kryss i den ruta där kandidaten bland annat lovar att han eller hon inte nu eller tidigare i livet varit straffad. DN och Helsingborgs Dagblad frågar Michael Rosenberg varför han kryssat i rutan. Är inte det att mörka?

– Nonsens, jag har inte mörkat, säger han.

Men han kan inte förklara sitt kryss. På hans vandelsförsäkran står noteringen ”skickat till VU”. Det betyder enligt Rosenberg att han skickat information om sin brottsliga bakgrund till partiets verkställande utskott (VU).

Vad fick du för besked?

– Att det är gamla saker som inte påverkar förtroendet i dag.

Stefan Olsson är ordförande i SD i Landskrona. Han reagerar starkt på beskedet att Michael Rosenberg har tung brottslighet bakom sig.

– Det är rent ut sagt för jävligt. Det finns de som åkt ur partiet för mindre. Mörkar man dessutom i sin vandelsförsäkran är det skäl för uteslutning, säger han.

Stefan Olsson tvivlar på att Michael Rosenberg varit öppen mot partiledningen.

– Men om partiledningen verkligen släppt igenom honom är det skrämmande.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund sitter i riksvalberedningen tillsammans med Michael Rosenberg. Han blir förvånad när han får höra om valberedningskollegans kriminella bakgrund.

– Jag vet ingenting om det. Men om det är så, så borde jag ju faktiskt veta om det, säger Linus Bylund.

Om man har de här domarna på sig och ändå sätter ett kryss i rutan där man lovar att man är ostraffad – hur ser ni på det?

– Personligen skulle jag se det som mycket märkligt och väldigt försvårande.

Enligt Bylund finns bara en godtagbar förklaring till att en brottsbelastad partimedlem kryssar i rutan: om denne tidigare har varit öppen med sin brottslighet.

– Då tänker han kanske ”nu vet partiet”. Då är det här krysset mindre problematiskt än om det faktiskt är en mörkning.

Varför är det okej att fara med osanning för att man sagt sanningen tidigare?

– Jag säger inte att det är okej, jag säger bara att det är väldigt mycket mer okej än om man har mörkat hela vägen, säger Bylund.

Ända sedan 2002 har kandiderande sverigedemokrater fått skriva under en vandelsförsäkran. Då, före valet 2002, konstaterade Michael Rosenberg inför lokala partivänner att han inte kunde kandidera till en politisk post i SD eftersom han hade ett kriminellt förflutet.

– Vi fick nog en friserad version, säger en SD-veteran som haft flera viktiga poster i partiet.

Michael Rosenberg gick med i SD 1995. Han nämnde sitt brottsliga förflutna runt millennieskiftet, minns SD-veteranen.

– Rosenberg sa till oss att det handlade om ett enda inbrott, hos någon affärspartner till honom som han blivit osams med. För att rädda sitt skinn på något sätt så bröt han sig in i ett kassaskåp, sa han.

Han fick två års fängelse för en rad kassaskåpskupper. Efter att straffet avtjänats dömdes han för nya brott.

– Oh shit! Det är inte den version vi fick höra. Jag fick uppfattningen att det snarare handlade om två månaders fängelse, säger SD-veteranen.

Även det förnekar Rosenberg.

– Det har jag inte sagt, säger han.

Till valet 2006 ändrade sig Michael Rosenberg. Nu ville han kandidera, och partiet lät honom. Efter det valet tog han plats i två tunga kommunala nämnder.

Valet 2010, när han farit med osanning i sin vandelsförsäkran, hamnade han på tredje plats på valsedeln. Han kom in i både kommunfullmäktige och i regionfullmäktige.

Rosenberg fortsatte sin marsch mot makten. Han var nu ordförande för Helsingborgs SD-avdelning och blev partiets kommunalråd med arbetsplats i Rådhuset.

Inför valet 2014 toppar han SD:s lista i kommunvalet i Helsingborg och står som trea på listan till regionvalet. Samtidigt sitter han kvar på nyckelposten som riksvalberedningens ordförande.

Så gjordes jobbet

Granskningen

Har gjorts gemensamt av DN och Helsingborgs Dagblad.

Reportrarna

Niklas Orrenius från Dagens Nyheter har arbetat tillsammans med Winnie Gravlund, Truls Nilsson, Ulf Kristiansson och Torbjörn Svensson från Helsingborgs Dagblad.

Så tipsar du DN

1 På tjänsten ”DN granskar” kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.

2 Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.

3 Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

dngranskar.dn.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.