Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD-topp: Våldtäkt en muslimsk straffmetod

Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona skrev på Facebook: ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur”. Enligt Blekinge Läns Tidning ska Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund instämt i påståendet och hänvisat till Koranen, men till DN säger han att han har blivit illvilligt felciterad.

– Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel, säger Linus Bylund till Blekinge Läns Tidning.

”Vilka dumheter” menar Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet:

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden säger Hjärpe till BLT

På frågan var det står i Koranen att våldtäkt är en straffmetod svarar Linus Bylund enligt BLT:

– Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så.

Till DN säger Linus Bylund att han inte alls har uttryckt sig som BLT återger det.

– Mitt resonemang var tydligt, men reportern har inte kunnat sammanfatta det och det är beklagligt. Jag har sagt att det har förekommit att människor som säger sig företräda islam i lokala så kallade shariadomstolar i muslimska länder har utdömt horribla straff som stening och våldtäkt. Jag säger inte att det är utbrett eller att det förekommer i alla muslimska länder, säger Linus Bylund.

Du menar att det inte står i Koranen?

– Jag skulle aldrig uttrycka mig om vad som står eller inte står i Koranen. Det beror främst på att jag inte har läst Koranen och att jag inte har något intresse av att recensera religioner över huvud taget. Vad jag har gjort är att kritisera reportern för att påstå att det här skulle vara rasism, eftersom jag tycker det är ett hån mot människor som utsätts för rasism. Oavsett hur klumpigt man skulle uttrycka sig är kritik av en ideologi inte rasism.

BLT:s nyhetschef Gunnar Svensson säger att Bylund inte alls är felciterad, men att ”det spelar ingen roll”. 

– Huruvida han sagt att det står så i Koranen är inte så intressant som det anmärkningsvärda i att han vidhåller att våldtäkter finns i alla muslimers kultur – att han drar alla över en kam som att islam är en våldtäktsreligion. Han har inte hört av sig och bett om att få in en rättelse, säger Gunnar Svensson.

Vad känner du till för fall där våldtäkt utdömts, Linus Bylund?

– Jag lackar lite på den typen av ifrågasättande. Jag menar att det är allmänbildning, jag kommer inte exemplifiera varför jorden är rund, varför solen går upp eller andra saker heller. Om man inte känner till att såväl stening som straffvåldtäkt förekommit i lokala shariadomstolar, då har man inte följt med i nyhetsrapporteringen och då vet jag inte riktigt vad man gör på en redaktion över huvud taget, säger Linus Bylund.

DN har varit i kontakt med fyra islamologer i ärendet och ingen kan komma på något exempel där en domstol i ett muslimskt land utdömt våldtäkt som straff. Susanne Olsson vid Södertörns högskola tycker att det låter ”konstigt” för att det skulle strida mot hela grunden i just sharia som bland annat tydligt säger att sex bara är tillåtet inom äktenskapet.

– Jag minns ett fall i Pakistan (år 2002, reds anm), men det hade inget alls med sharia att göra och det var ingen domstol utan ett klanråd i en mindre by. En riktig domstol dömde sedan klanrådsmännen. Jag har mycket svårt att föreställa mig att någon muslimsk domare skulle utdöma sådana straff, det förekommer inte över huvud taget i källtexterna till islamsk lag, säger Lunds universitets islamolog, Rickard Lagervall, som särskilt studerat sharia.

I ett Facebookinlägg ska Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona också ha svarat ja på frågan om man bör ha ett totalstopp för invandrare från muslimska länder.

– Det är inte ett svar som partiet ställer sig bakom. Det är hans egen åsikt, men ibland har våra medlemmar generellt svårt att skilja mellan att vara politiker och allmänna tyckare. Jag tycker inte att de här citaten är ok och jag skulle aldrig uttrycka mig så, säger Bylund till DN.

Enligt Bylund är det nu upp till medlemsmötet att avgöra huruvida det uttalandet ska granskas enligt partiets nolltolerans mot rasism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.