Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-utestangs-fran-goteborgs-politiska-coronagrupp/

SVERIGE

SD utestängs från Göteborgs politiska ”coronagrupp”

Sverigedemokraternas kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou – utestängd från den särskilda Corona-grupp som kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson tagit initiativ till.
Sverigedemokraternas kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou – utestängd från den särskilda Corona-grupp som kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson tagit initiativ till. Foto: Lars Näslund

Sverigedemokraterna i Göteborgs stad fick inte vara med när övriga politiska partiers ledningar på onsdagen möttes för att diskutera kommunens hantering av coronakrisen.

– Jag anser förstås att det är en skandal och visar på uselt ledarskap, säger SD:s kommunalråd Jörgen Fogelklou.

Till skillnad från flera andra kommuner har Göteborgs stad inte ansett det nödvändigt att redan nu inrätta en så kallad krisledningsnämnd.

Jörgen Fogelklou säger att kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) under ett möte med partiernas gruppledare i måndags sade att han för att hantera alla politiska coronarelaterade frågor ville skapa en bred parlamentarisk konstellation som i bästa fall kunde gå enat fram.

– Det kan förstås vänta tuffa beslut för kommunen framöver. Även om jag har haft synpunkter på hur staden agerat hittills sa jag att jag är beredd att lägga alla egna initiativ åt sidan för att samverka på det här området, säger Jörgen Fogelklou på en improviserad pressträff efter det ordinarie kommunstyrelsemötet.

Han säger att Axel Josefson bad att få in partiernas synpunkter på initiativet, och att Fogelklou delgav sina per mejl.

Men strax innan ”coronagruppen” skulle träffas för sitt andra möte, efter lunch på onsdagen, fick Jörgen Fogelklou besked av Axel Josefson att SD inte kunde delta på mötet.

– Hans förklaring var att andra partier inte ville ha med oss. Jag tycker att det är tråkigt och ett tecken på dåligt ledarskap. I sådana här kristider måste vi visa allihopa att vi kan vara ledare, säger Fogelklou.

Jörgen Fogelklou säger också att det råder osäkerhet om vad den här gruppen skulle göra, vilket mandat den skulle ha.

– Den kan ju hur som helst inte ersätta kommunstyrelsen, säger han.

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt är också kritisk. Han skriver i ett sms till DN att ”det fanns inte förutsättningar att fortsätta mötet från vår sida. Demokraterna anser att bred samsyn i ett krisläge innebär att alla ska vara inbjudna. Ordförande Axel Josefson stängde ute SD på order av Vänsterpartiet. Vi demokrater utgår från att detta korrigeras och väntar på återkoppling”.

På fråga från DN om det stämmer att Vänsterpartiet inte ville ha med Sverigedemokraterna i ”coronagruppen”, skriver gruppledaren Daniel Bernmar: ”Vi samarbetar aldrig med SD. Det är ett kongressbeslut. Det finns inget mandat för mig att ändra på det”.

Om initiativet till gruppen säger Axel Josefson:

– Vi står inför en av de största kriserna i modern tid. Vi behöver kunna hantera den på ett ansvarsfullt sätt. Då har vi Alliansen försökt få till en så bred samverkan som möjligt., både när det gäller strukturfrågor och en politisk samverkan i frågor rörande Corona. I måndags enades vi till exempel om ett antal formfrågor som att ha fysiska möten på veckobasis och att hantera frånvaro i nämnder och styrelser så att man som ordförande försöker utläsa resultatet som om det hade varit full bemanning.

Men Vänsterpartiet ville inte ha med SD på mötena?

– När vi fick in svaren framgick det mycket tydligt att det finns ingen förutsättning för att hitta en samverkan om SD är en del av den. Det beskedet har jag gett till Jörgen Fogelklou i dag.

Ni i Alliansen känner inte att det då är läge att lägga ner gruppen?

– Vi behöver hitta en konstellation som är beredd att hantera Coronakrisen. Det blir vanskligt att förlita sig på hoppande majoriteter här.

Hur ser du på att alla inte vill ha med SD?

– Jag vill inte recensera det. Jag kan bara acceptera och konstatera läget.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt