Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 15:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-vill-forlanga-stod-till-foretag/

Svensk politik

SD vill förlänga stöd till företag

Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.
Oscar Sjöstedt är Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna vill förlänga flera av stöden till företagen för att de ska klara coronakrisen. Kostnaden beräknas till cirka 55 miljarder kronor.

– Det skulle vara en lättnad särskilt för säsongsbetonade verksamheter, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Företag som tappat mer än 30 procent av sin omsättning på grund av coronakrisen ska kunna få förlusterna täckta till 75 procent. Förslaget, som förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna, gäller för månaderna mars och april.

Det räcker inte, anser SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt. Han vill att stödet som nu behandlas av riksdagen, även ska gälla maj och juni, åtminstone. Kostnaden för det beräknas till ytterligare 39 miljarder kronor.

– Det är bra i synnerhet för säsongsbaserade verksamheter som stugbyar, gästhamnar eller nöjesfält. De har inte särskilt mycket omsättning i mars, säger Oscar Sjöstedt.

SD vill av samma skäl att även nedsättningen av arbetsgivaravgiften som gjorts under coronakrisen förlängs, så att den gäller ända till augusti. Kostnad: 16 miljarder kronor.

Konjunkturinstitutet bedömer sänkta arbetsgivaravgifter som en inte särskilt träffsäker åtgärd. Finansminister Magdalena Andersson (S) sade nyligen i en DN-intervju att åtgärden var motiverad i krisens inledningsskede men att den inte är bästa sättet att stötta företagen framöver. 

Läs mer: Så vill finansministern satsa Sverige ur krisen 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt