Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SD vill stärka statens makt över skolan

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Andrea Brask

Sverigedemokraterna vill införa ett statligt huvudmannaskap för skolan och samla alla skolfrågor i en enda myndighet. Det tredje största riksdagspartiet vill också digitalisera elevpengen och införa vanliga betyg på folkhögskolor. Men förslagen sågas av regeringen.

– Kommunaliseringen av skolan har inte fungerat. Vi vill effektivisera det nuvarande systemet, säger Stefan Jakobsson (SD), utbildningspolitisk talesperson, om förslagen som presenteras på tisdagen.

Den tidigare läraren har besökt Singapore som han i likhet med Finland ser som förebild för Sverige. SD-riksdagsmannen anser att regeringens beslut att ge en halv miljard kronor mer till problemskolor i höst och 1,5 miljarder kronor nästa år är fel väg att gå.

– Det är som att ösa in vatten i en båt som läcker. Det är bortkastade pengar, säger han.

Han pekar på att Singapore, som ligger i topp i internationella kunskapsmätningar, bara lägger omkring 3 procent av bruttonationalprodukten på skolan mot över 5 procent i Sverige. SD tror att det går att spara pengar på färre myndigheter, men vill ändå inte dra ner på pengarna till skolan.

– Jag tror inte att vi ska börja med att dra ner på den svenska skolan. Men om vi har ett effektivare system så tror jag att det finns möjligheter, säger Stefan Jakobsson.

SD vill utreda om det är möjligt att införa en enda statlig skolmyndighet. Skolpengen ska göras digital och studieomdömet 1-4 på folkhögskolan ska ersättas med samma betyg som används i grundskolan och gymnasiet, A-E.

– Då blir det lättare för personer som gått folkhögskola att söka in på högskolan, säger Stefan Jakobsson.

SD vill också införa en lönetrappa för lärare med fler trappsteg än vad som finns med dagens system med förstelärare.

SD:s förslag sågas av regeringen.

– SD säger nej till våra extra 1,5 miljarder kronor nästa år. Dessutom har de aviserat att de vill minska bidragen till kommunerna på 30 miljarder kronor. Det skulle innebära ytterligare nedskärningar på bland annat skolan, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon tycker att SD slår in öppna dörrar med förslaget att inrätta en enda skolmyndighet.

– Regeringen har tillsatt en utredning för att se över hur vi ska ha effektiva myndigheter kring skolan för att staten ska ta ett stort ansvar för det som Skolkommissionen enigt har lagt fram: hur vi förbättrar långsiktigt både för lärarprofessionen, förbättrade kunskapsresultat, men också förbättra livärdigheten. Det verkar Sverigedemokraterna vara helt ointresserade av, säger Hellmark Knutsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.