Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SD:s Marie Stensby hoppar av

Marie Stensby, suppleant i SD:s partistyrelse, har skrivit anonyma kränkande inlägg på sajten Avpixlat, skriver Expressen. På förmiddagen meddelade Marie Stensby partiets verkställande utskott att hon lämnar alla uppdrag i partiet med omedelbar verkan, uppger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen, till DN.

”Hoppas de svälter sig till döds!”, skriver Marie Stensby, suppleant i SD:s partistyrelse, om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade.

Expressen återger även flera grova angrepp på muslimer som skrivits av signaturen ”folkkultur” på Avpixlat. Bakom signaturen står Marie Stensby, visar Expressens körningar av användarkontots mejladress.

Det är SD:s pressansvarige Marin Kinnunen som meddelar Marie Stensbys beslut att avgå:

– Stensby har funderat på detta så länge hon känt till att Expressen skulle skriva. I går landade hon på det här beslutet. I dag på morgonen meddelade hon partiets verkställande utskott att hon avsäger sig alla uppdrag i partiet, säger Kinnuen till DN.

Är det förenligt med partiets nolltolerans att uttrycka sig så här?

– Det är helt klart olyckligt att uttrycka åsikter som bryter mot partiets värderingar. Det är dessutom ett brott mot våra etiska principer att kommentera anonymt, fortsätter han.

DN har sökt Marie Stensby, som svarar så här på sms:

”Jag återvänder till en förhoppningsvis, mer anonym och opolitisk tillvaro, där jag kan fortsätta att forska och kanske skriva en bok till”, skriver hon till DN.

”Jag är nörd på antikens Rom och har just kommit ut med en biografisk roman om Pompejus, en general från senrepublikens Rom”, fortsätter hon.

Till Expressen har Marie Stensby tidigare sagt så här om det hon skrivit på Avpixlat om ensamkommande flyktingbarn:

– Äh, det där är problematiskt för såna här sidor de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan.

Partiledaren Jimmie Åkesson, kommer enlig pressekreteraren Linus Bylund, inte att kommentera händelserna i dag.

– Jimmie Åkesson är upptagen av privata göromål, säger Linus Bylund.

Expressen visar även att flera SD-politiker, som är aktiva i kommunpolitiken eller som vill bli aktiva i partiet, har gjort anonyma kommentarer på Avpixlat. Inläggen innehåller grovt nedsättande formuleringar om muslimer, afrikaner och ett ifrågasättande av Förintelsen.

– Vi kommer nu att hämta in uppgifter och granska varje person, säger Kinnunen till DN.

Bertil Malmberg, som är kommunpolitiker för SD i Trosa, har under signaturen ”Nils Dacke” kritiserat islam som ett hot mot västvärldens demokratiska fri- och rättigheter.

– Det stämmer. Men jag har inte kritiserat muslimer på individnivå. Det jag har skrivit ligger inom partiledningens nolltolerans, säger han till DN.

Ännu har Bertil Malmberg inte blivit kontaktad av partiledningen, säger han:

– Men det där går väl inte på en eftermiddag. Det som Stensby och några andra har skrivit är däremot fullständigt oacceptabelt, och helt utanför boxen, säger han.

Expressen har samarbetat med Researchgruppen, ett löst sammansatt nätverk där flera personer har koppling till den vänsterorienterade autonoma rörelsen.

För att avslöja personerna som skrivit kommentarerna har användarnamnen på Avpixlat knutits till mejladresser. Adresserna har sedan körts med register och myndigheter för att identifiera vilka som skrivit inläggen.

Avpixlat är en SD-vänlig sajt med starkt främlingsfientlig inriktning. Rasistiska uttryck och hatfulla inlägg är inte ovanliga. SD:s Kent Ekeroth har upplåtit sitt privata konto för donationer till Avpixlat. Partiledaren Jimme Åkesson har kallat sajten ”den sunda” delen av internet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.