Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Secret Service tillåts föra in vapen i Sverige

Foto: Charles Dharapak/AP

När Barack Obamas livvakter eskorterar den amerikanske presidenten ur Air Force One på onsdagen kommer de att vara ordentligt beväpnade. Stockholmspolisen har gett sju agenter från Secret Service tillstånd att föra in vapen och ammunition till Sverige.

DN har tagit del av handlingar som visar hur Stockholmspolisen i samarbete med Säpo utfärdat sju tillstånd för ”skyddsändamål”. Tillstånden gäller sju amerikanska agenter som får föra in och ut vapen och ammunition till och från Sverige under en begränsad period i samband med Barack Obamas officiella besök i Stockholm den 4–5 september. Av tillstånden att döma anlände den första beväpnade säkerhetspersonalen till Sverige för över en vecka sedan – söndagen den 25 augusti.

Polisen i Stockholm har hemligstämplat namnen på de amerikanska agenterna, liksom vilka vapen, och hur många, de beviljats införseltillstånd för. Myndigheten skriver i ett mejl till DN att ”uppgifterna är av mycket känslig karaktär”.

Den amerikanska polisorganisationen uppger själv att Secret Service-agenter har en halvautomatisk pistol av typen Sig Sauer 229 .357 som tjänstevapen.

Förutom Sig Sauer-pistolen är agenterna vid Secret Service utbildade att använda pistoler av modellen FN Five-seven, hagelgevär av typen Remington Model 870 och kulsprutepistoler av typen FN P90 och Heckler & Koch MP5.

Sannolikt kommer Barack Obama att skyddas av fler Secret Service-agenter än de sju som beviljats tillstånd att föra in vapen i landet.

Säkerhetspolisen (Säpo) kommer tillsammans med Secret Service att sköta personskyddet runt Barack Obama.

– Det är en förutsättning för att ett officiellt besök på den här nivån ska kunna äga rum, säger Sirpa Franzén, presstalesperson på Säpo.

Insatsen handlar inte bara om Barack Obama och den svenska statsledningen. Samtidigt ansvarar Säpo för det officiella nordiska besöket. Finlands president och statsministrarna från Danmark, Island och Norge ska bland annat äta middag med Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Barack Obama.

”Stora delar” av Säpos tusenhövdade personalstyrka arbetar med de officiella besöken, enligt Sirpa Franzén.

Trots att polisinsatsen är massiv från Säpos sida hävdar Sirpa Franzén att den ryms inom myndighetens budget.

– Vi har en beredskap för att snabbt ställa om för stora officiella besök och statsbesök.

Hotbilden mot Sverige ligger kvar på den tredje nivån på en femgradig skala. Där har den legat i tre år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.