Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sekret från bäverns rumpa ger vaniljsmak

Analsekret från bävern kan användas som smakämne i godis och glass.
Analsekret från bävern kan användas som smakämne i godis och glass. Foto: Alamy

Uppgifter om bäveranalsekret i mat cirkulerar på nätet. Men är det en skröna? ”Det kan användas som "naturlig arom" i livsmedel”, säger Ulla Beckman Sundh vid Livsmedelsverket.

Castoreum, eller bävergäll, är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar. Ämnet är en så kallad naturlig arom som kan användas i bakverk, glass, godis, drycker, såser och köttvaror, enligt Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

– Naturliga aromer kan vara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. I märkningsbestämmelserna finns inga krav på att det ska anges vad det är för arom, med undantag för koffein och kinin, säger Beckman Sundh.

Så länge aromerna inte är skadliga eller ohälsosamma är det fritt fram för branschen att behandla aromerna som rena industrihemligheter.

Som konsument är det lätt att få fel uppfattning om vad det är man stoppar i sig. Vaniljarom betyder nämligen inte vaniljstång. Aromen kan komma från ett barrträd. Eller från rumpan på en bäver. Men frågan är hur vanligt det är.

– Vad jag vet är bäver inte något djur som föds upp så tillgången är nog inte så stor, säger Beckman Sundh.
Barrträden är med största sannolikhet fler till antalet. Och förmodligen lättare att fälla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.