Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin

Den misstänkte serieskytten i Malmö utreddes av psykiatrin samtidigt som de brott som han misstänks för begicks. Han ska också ha varit aktivist i Sanningsrörelsen och en stor beundrare av Lasermannen Johan Ausonius. Det framgår av nya uppgifter i en P1-dokumentär.

Den för tre mord och 13 mordförsök misstänkte 39-årige mannen som nu sitter häktad i Malmö beskrivs av sina tidigare arbetskamrater som en person som såg sig själv som en övermänniska. Han var också aktiv inom den så kallade Sanningsrörelsen och var intresserad av seriemördare.

En före detta kollega berättar i dokumentären hur 39-åringen uttryckte öppet rasistiska kommentarer. Han kunde bli mycket upphetsad när han fick höra något om invandrare på radion.

”Så fort det var nåt om Rosengård eller invandrare så reagerade han och kallade invandrare för apor”, säger en person som arbetat med mannen i dokumentären.

Andra har berättat hur den misstänkte mannen också kunde sitta med lurar på sig hela dagarna för att slippa kallprata med folk i sin omgivning.

Att 39-åringen beundrade Lasermannen, John Ausonius, som nu avtjänar ett livstidsstraff på Kumlaanstalten, är inte tidigare känt men likheterna mellan de två har noterats av flera. Båda sköt på invandrare och lyckades utföra sina dåd under lång tid innan de greps, Ausonius i juni 1992, 39-åringen den 9 november 2010.

Enligt P1 Dokumentär har 39-åringen också behandlats för psykiska problem under 2009 och 2010, samtidigt som flera av de brott han misstänks för begicks. Den sinnesundersökning som gjordes av 39-åringen i december förra året visade att han fortfarande lider av en psykisk störning.

39-åringen hade tydligare kopplingar till Sanningsrörelsen än vad som tidigare varit känt. Under 2009 kom han att dras till gruppen och dess hemsida Vaken.se där bland annat konspirationsteorier kring 11 septemberattackerna framförs och underblåses. Som aktivist delade mannen ut flygblad och besökte rörelsens föredrag.

Han lockas också av den mest övergripande av alla konspirationsteorier, som även den förs fram av Sanningsrörelsen, att världen styrs av en hemlig organisation eller regering – New World Order.

I en intervju med Expressen den 10 november förra året berättade en kamrat till 39-åringen att han var en ensamvarg som ifrågasatte den officiella förklaringen till 11 septemberattackerna:

”Han trodde inte att al-Qaida låg bakom”, berättade kamraten.

39-åringen väntar nu på rättegång, åtal väntas väckas i slutet av januari nästa år. Under tiden uppges han skriva på en bok om sitt liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.