Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Sex samordnade dåd skulle pressa oss hårt”

Foto: Magnus Hallgren

Det är tveksamt om svensk polis skulle klara en samordnad terrorattack av samma storleksordning som den i Paris i november, enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Till Ekot säger han också att han gett klartecken till att nyanställa 700 personer utanför budgetramen.

– Vi kan hantera samordnade terrorattacker. Men skulle det vara sex samordnade attacker som i Paris skulle vi vara hårt, hårt pressade.

Det säger rikspolischefen Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju.

Enligt Eliasson är polisens specialenheter, som den nationella insatsstyrkan och piketstyrkorna, väl förberedda och välövade. Men det finns ett stort antal andra poliser som inte är tränade för terrordåd, och vars viktigaste uppgift då blir att göra en bedömning och tillkalla förstärkning.

– Vi klarar ett stort antal terrorattacker i Sverige, men det beror på var och när. Det finns tidpunkter då vi är mer beredda än annars. Skulle det inträffa sex stycken klockan tre en onsdagsmorgon på nattklubbar i Stockholm är vi inte så beredda.

Samtidigt har Eliasson svårt att tro att Sverige skulle bli utsatt för attentat av den digniteten utan att polisen hade fått någon form av underrättelseinformation på förhand.

– Och då skulle vi vara mer på tårna än i normalläget. Vi skulle ha ordningspoliser som tränats med förstärkningsvapen.

Dan Eliasson berättar också att han gett klartecken till att nyanställa 700 personer i polismyndigheten, huvudsakligen civilanställda, trots att det inte anslagits pengar till det.

Det som akut behöver förstärkas är arbetet med utredningar och gränskontroller, menar rikspolischefen.

– Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand, säger han till Ekot.

I polismyndighetens underlag för de kommande tre årens budget framkommer det att det behövs ytterligare fyra miljarder kronor. Man hänvisar framför allt till flyktingströmmen och terrorhotet.

Enligt Eliasson har man med tanke på den pressade situationen ”inte råd” att avstå från att fylla på personalen.

– Det är sådant här risktagande, eller ansvarstagande, som man måste göra som myndighetschef ibland.

Han hävdar ändå att han med beslutet om nya anställningar inte varit ”brutal” nog att ställa regeringen inför fullbordat faktum utan att han har tolkat vad statsministern och inrikesministern sagt och dragit slutsatser av det.

– Jag hoppas att jag är klok i min analysförmåga, annars kan jag få problem, säger rikspolischefen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) avböjer att kommentera saken för DN men skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån TT:

”Regeringen för en kontinuerlig dialog med polisen om behovet av personal. I sitt budgetunderlag signalerade myndigheten ett behov av mer resurser och vi har redan tidigare, som rikspolischefen också hänvisar till, öppnat upp för att skjuta till medel för ökade anställningar. Det exakta omfånget kommer vi att återkomma till i budgeten.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.