Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sex ursäkter för att kvinnan ska vårda barn

Det finns några uttalade och outtalade motiv till att kvinnor oftare tar hand om barnen. Niklas Löfgren, Försäkringskassans expert på föräldraförsäkringen, tycker till om dem.

1. Han tjänar mer än hon gör.

Så är det ganska ofta, men frågan är om den ekonomiska förlusten av att pappan är hemma med sjukt barn blir så kännbar i slutändan. Man får komma ihåg att det också handlar om att vårda relationen med sina barn och att föräldrar som delar på föräldraledighet och vab mer sällan separerar längre fram. Om det handlar om föräldrapenning blir det ingen skillnad i  plånboken om pappan tjänar 5.000–10.000 mer i månaden än kvinnan, beroende på att skattesystemet och jämställdhetsbonusen kompenserar skillnaderna. Dessutom, i familjer där mamman tjänar mer är det ändå vanligare att hon tar mer föräldraledigt än pappan.

2. Hans jobb är ”viktigare”, hon har lättare att vara borta från jobbet.

Det här sägs nog inte högt i familjer, men anas mellan raderna. Möten kan ofta bokas om, eller klaras av per telefon. En variant är att föräldrarna tar halva dagen var, då kan båda hinna jobba en del. Det är bara några procent av uttaget av tillfällig föräldrapenning som är halva dagar.

3. Hans arbetsgivare uppskattar inte att han är borta för att ta hand om sjuka barn.

De undersökningar som vi har gjort bland arbetsgivare visar inte på någon sådan inställning gentemot föräldraledighet eller vab. Det kan säkert finnas vissa arbetsgivare som muttrar lite, men de har en skyldighet enligt diskrimineringslagen att underlätta kombinationen föräldraskap och arbetsliv. Och kom ihåg att man kan ta halva dagen var av vabbandet.

I undersökningar ser vi dock att män som är offentliganställda använder föräldraförsäkringen mer än privatanställda.

4. Mamman är bättre på att ta hand om ett sjukt och kinkigt barn.

Sådant hörde man i Sverige på 70-talet, men det är väl ingen som tänker så i dag? När jag har föreläst om föräldraförsäkringen i Östeuropa har jag dock hört att man fortfarande tänker så.

5. Mamman lämnar oftast på förskolan/skolan och är därmed den som upptäcker att barnet är sjukt.

Märker man att det ofta blir så får väl föräldrarna se till att ha ett annat system.

6. Mamman vill vara den som är föräldraledig.

Pappor känner kanske inte till vad de går miste om. Det inser de kanske först när de har blivit äldre, och ångrar sig då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.