Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sexbrottsanmälningarna ökar i Sverige

Foto: Emma Eriksson

Nya siffror från BRÅ visar att fler anmäler sexualbrott. För att hindra att brotten begås kan ny sexualundervisning vara en lösning. 

– Vi behöver se till att det finns en bra sexualundervisning som inte börjar med att man ska lära sig att sätta på en kondom, säger kriminologen Nina Rung. 

Antalet anmälda våldtäkter under första halvåret 2017 var 3.430, visar preliminär kriminalstatistik från Brottsförebyggande rådet. Det är 431 fler i jämförelse med samma period 2016. Många av våldtäkterna utförs av personer offret känner sedan tidigare, förklarar Nina Rung, kriminolog. Hon tror att dejtingappar och en annan typ av nöjeskultur kan ligga bakom de högre siffrorna. 

– Vi har en nöjeskultur där många unga rör sig med mycket alkohol i omlopp. Vi träffas via dejtingappar där man möts upp och går hem ihop. Sedan är det två skilda utsagor om vad som hänt där killen menar att det varit frivilligt och tjejen menar att det varit ett övergrepp eller att hon sovit eller varit alldeles för berusad, säger hon.

Knappt två månader in på sommaren 2017 har det redan rapporterats om flera sexualbrott i Sverige. Förra veckan ska en kvinna blivit gruppvåldtagen av flera män i Barkarby utanför Stockholm. För någon dag sedan var det två kvinnor som våldtogs i Östersund och i samband med Bråvallafestivalen i juli inkom flera sexualbrottsanmälningar. Händelserna ledde till att Bråvallafestivalen ställs in nästa år. 

– Det är inget nytt att det sker fler sexualbrott under sommaren. Vi rör oss ute mer och träffas upp på offentliga platser som till exempel festivaler där det är mycket folk samlade, säger Nina Rung, kriminolog. 

Enligt henne borde det göras en översyn kring partnernas förhållande till varandra. Att man reder ut var och hur våldtäkterna sker för att kunna få en tydligare bild över vad som kan vara en orsak till det ökade antalet anmälningar.

Statistik om våldtäkt och sexualbrott från 2016 visar att 97 procent av dem som misstänktes för sexualbrott var män. 

– Det betyder inte att alla män är våldtäktsmän men de löper en större risk att begå sexualbrott än kvinnor, säger hon. 

Främst är det anmälda våldtäktsbrott mot vuxna som ökat under 2017. Av det totala antalet anmälda våldtäkter var 57 procent mot vuxna och 43 procent mot barn (0–17 år). Men det är få anmälningar som leder till åtal. Ärenden med låg bevisning tas ofta inte upp av åklagare. Förra året anmäldes 6.160 våldtäkter varav 689 stycken personuppklarades, enligt statistik från BRÅ. 

En förklaring till varför våldtäktssiffrorna har ökat de senaste åren är nya sexualbrottslagstiftningen som trädde i kraft 2005. Gärningar som tidigare rubricerats som sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt. Efter införandet kunde man se en ökning av våldtäktsanmälningarna. Ytterligare skärpning av sexualbrottslagstiftningen skedde 2013 då fall där offret agerat med passivet kunde rubriceras som våldtäkt. 

Ett sexualbrott som minskat under 2017 är sexuellt ofredande. Brottet innebär att genom handling eller ord kränka någons sexuella integritet, till exempel att man tafsar eller skickar kränkande meddelanden. Men trots de minskade anmälningarna för sexuellt ofredande har de totala sexualbrottsanmälningarna ökat med fyra procent sedan samma tid 2016. Hittills har 9.680 sexualbrott registrerats.

Under förra året anmäldes totalt 20.300 sexualbrott i Sverige. Det är en ökning med 12 procent i jämförelse med 2015. 

För att minska risken för att människor begår sexualbrott tror kriminologen Nina Rung att vi behöver arbeta på ett annat sätt än idag. Hon nämner framförallt att man bör tänka annorlunda kring sexualundervisningen i skolan.

– Vi behöver se till att det finns en bra sexualundervisning som inte börjar med att man ska lära sig att sätta på en kondom. Det är inte det barn behöver lära sig. De behöver få kunskap om samtycke, vad det innebär att gå över någons gräns och vad som blir ett brott, säger hon. 

Att anmälningarna ökar behöver inte betyda att det sker fler brott idag än tidigare. Det kan innebära att vi har fått en annan kunskap och att vi inte normaliserar sexualbrott på samma sätt som vi gjorde tidigare.

–  Egentligen vill man att anmälningarna ska öka så att varenda våldtäkt kommer till ljuset, säger Nina Rung.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.