Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sexbrottsdomd-lakare-mister-legitimation/

Sverige

Sexbrottsdömd läkare mister legitimation

Läkarlegitimationen för den läkare som dömts för över 40 sexövergrepp på barn dras in.

TT Text

Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat, rapporterar P4 Skaraborg.

”Det handlar om grova sexbrott som till största delen begåtts i tjänsten som läkaren”, skriver HSAN i sitt beslut.

Läkaren har dömts till sju års fängelse och livstids utvisning för grov våldtäkt mot två barn och för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn, och nyligen åtalades han för ytterligare ett grovt sexbrott mot ett barn.

Att beslutet dröjt beror på att HSAN inväntat att domen mot mannen skulle vinna laga kraft. Det gjorde den i april då Högsta domstolen inte beviljade prövningstillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt