Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sexolog: Viktigt att utreda svenskars sexvanor

Foto: DN, Fotograferna Holmberg

Sexologer välkomnar att Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen nu ska kartlägga svenskars sexliv.

– Många fler söker hjälp nu än förut, så det är bra att sexnormer utreds på nytt, säger Charlotte Makboul.

Undersökningen av svenskars sexvanor kommer att genomföras av Folkhälsomyndigheten i samråd med andra relevanta aktörer. Senast myndigheten gjorde en liknande studie var 1996.

Sexologen Charlotte Makboul som driver en privat mottagning i Stockholm, menar att det finns ett stort behov av att fräscha upp undersökningen från 1996.

– Mycket har förändrats på 20 år, så det ska bli intressant att se vad kartläggningen visar. Men redan nu kan jag säga att jag tror att den kommer visa att man har mindre sex i dag, säger hon.

Makboul berättar att det på hennes mottagning är ett enormt tryck för att få sexuell rådgivning och hjälp. Många av dem som hör av sig vittnar om att bland annat stress, mobilanvändning och Netflix bidrar till att sexet uteblir.

– Så fort du har långtråkigt i dag och vill koppla bort jobbiga känslor som stress eller annat så kan du ta upp din laptop, mobiltelefon, eller kolla på filmer eller serier. Det finns helt enkelt fler medel i dag som stoppar sexet.

Kartläggningen är också efterfrågad av folket, enligt Makboul.

Vi ska hela tiden vara kåta, glad och tacksamma och har vi inte sex flera gånger i veckan så blir vi oroliga och tror att något är fel.

– Många är jätteintresserade av att veta vad som är en norm. Det handlar om allt från hur många gånger i veckan par har sex, till hur många sexpartners någon har haft. Många vill veta om man ligger under snittet eller inte, säger hon.

Enligt sexologen Suzanne Lindström, som har en mottagning i Helsingborg, bidrar också ett ökat yttre krav till att sexlusten försvinner.

– I dag ska du göra karriär, du ska föda barn, ha en snygg kropp. Samtidigt ska du gärna ha sex ofta och jämt. Men så ser inte verkligheten ut, säger Suzanne Lindström.

Lindström berättar att kvinnor som vänder sig till henne många gånger upplever att sexet blivit ett måste i tillvaron, i stället för något roligt och lustfyllt. Samtidigt som män hon pratar med känner en större press på att prestera vid en sexuell kontakt.

– Vi ska hela tiden vara kåta, glad och tacksamma och har vi inte sex flera gånger i veckan så blir vi oroliga och tror att något är fel. Det är därför bra att man äntligen gör en ny kartläggning som kan visa på hur det faktiskt ser ut i dag. Det kommer nog minska en viss sexoro i alla fall, säger Suzanne Lindström.

Läs mer. Sexualpolitik
  • DN Debatt. ”Nu gör vi första studien av svenskars sexvanor på 20 år”
    Hälsofrämjande insatser. Sexualpolitiken får inte bara handla om specifika problem. Den måste också handla om det som är lustfyllt med sex om vi på allvar ska kunna lösa problemen. Därför genomför vi en ny befolkningsstudie som ska ge oss bättre kunskap om vilka insatser som behövs, skriver folkhälsoministern Gabriel Wikström (S).
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.