Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sheraton stoppade regeringens romska gäst

Foto: Henrik Montgomery/TT

Diana Nyman, 45, var inbjuden av regeringen för att tala om diskrimineringen av romer. Men på hotellet där regeringskansliet bokat in henne fick hon inte äta frukost.

I dag, tisdag, presenterade Erik Ullenhag regeringens vitbok över diskriminering och övergrepp mot romer. Till ceremonin var Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg inbjuden som talare.

Regeringskansliet hade bokat in Diana Nyman på hotellet Sheraton i Stockholm. När hon i morse gick ned till hotellets frukostrestaurang, klädd i traditionellt finskromska kläder, blev hon avvisad. 

– En ur personalen sprang efter mig och stoppade mig när jag var på väg in i frukostrummet. Hon hade så bråttom att hon nästan sprang in i mig, säger Diana Nyman till DN.

Diana Nyman fick höra att frukosten bara var för hotellets gäster. Trots att hon kunde visa upp bevis på att hon bodde på hotellet fick hon följa med ut i lobbyn.

– Även efter att jag visat att jag hade betalat för frukost framhärdade personalen i att jag skulle stanna i lobbyn. De hämtade kaffe så att jag fick dricka det där i stället.

– Jag kände mig jättekränkt. Det var så genant, det var massor av gäster inne i frukostrummet som inte förstod att jag diskriminerades, utan det verkade mer som att jag försökt snylta mig in.

På ceremonin för vitboken skulle Diana Nyman berätta om de långsiktiga konsekvenserna som diskrimineringen under 1900-talet har haft för romer i Sverige.

– Det som hände mig visar att det fortfarande finns legitimitet för att diskriminera mot romer. Det var ingen på hotellet som reagerade eller ingrep, säger hon.

Erik Ullenhag fördömer händelsen och säger att regeringskansliet ser över sina affärsförbindelser med Sheraton efter det inträffade.

– Det är gräsligt, en annan gräslig sak är att detta för många är en del av vardagen. Och för Diana var det inte en jättegrej för detta händer regelbundet, säger han till tidningen Expo.

Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson säger att hotellet just nu utreder händelsen.

– Jag kan inte svara på så hemskt mycket nu men vi har givetvis som policy att inte diskriminera någon. Det måste handla om ett missförstånd.

Hon säger att hon stängdes ute från frukosten även efter att hon visat att hon bodde på hotellet?

– Vi utreder det internt nu och kommer göra det några timmar framåt, så jag kan inte svara på hur det gått till, säger Thomas Johansson.

Diana Nyman säger att hon tänker anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

 

Följ gärna DN på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.