Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Silver i kläder förgiftar naturen

Allt mer silver och andra giftiga antibakteriella ämnen läcker ut i naturen från svenska hushåll. Boven är träningskläder, babyprodukter och andra prylar som behandlats för att motverka dålig lukt. ”Det är värre än vi trodde”, säger Anne-Marie Johansson på Kemikalieinspektionen.

I flera år i rad har kommunala reningsverk varnat för att halterna av bakteriedödande ämnen i hushållens avloppsvatten ökar.

Det har skett samtidigt som butikerna börjat svämma över av varor som sägs kunna motverka dålig lukt och förhindra att bakterier sprids. Men bekämpningsmedlen varorna behandlats med läcker, tvärtemot vad många tillverkare hittills hävdat.

Det visar en helt ny undersökning från Kemikalieinspektionen.

– Spridningen sker helt okontrollerad, och den ser ut att öka, säger Anne-Marie Johansson.

Tillsammans med sina kolleger köpte hon in kläder och andra textilier som marknadsförs under beteckningar som ”anti-odour”, ”lasting freshness”, ”hygienic protection”. Drygt trettio plagg skickades till ett laboratorium som testade om de innehöll de bakteriedödande ämnena silver, triklosan och triklorkarban. Ämnena är extremt giftiga för vattenlevande djur och organismer, men det finns också tecken på att de kan vara skadliga även för människors hälsa.

– Mest bekymrade är vi för miljöeffekterna, men det finns också en resistensproblematik. I försök på laboratorium har man sett att silver bidrar till att öka antibiotikaresistensen hos bakterier, och det tycker vi är ett tillräckligt stort hot för att varna för den här utvecklingen, säger Anne-Marie Johansson.

Dessutom saknas kunskap om vad som händer med kroppens naturliga bakterieflora när behandlade plagg bärs direkt mot huden. I dag är det upp till tillverkare och importörer att bedöma sådana risker.

Av varorna visade sig 16 innehålla silver. Två innehöll en blandning av triklosan och triklorkarban. Alla plaggen läckte i varierande grad ämnena när de tvättades.

Ett av plaggen som innehöll silver var till exempel ett Nalle Puh-mönstrat hårband för små barn från Buff. Redan efter tre tvättar hade mer än tre fjärdedelar av silvret läckt ut i tvättvattnet.

– Man kan verkligen ifrågasätta den här användningen, särskilt när det gäller barnkläder. Det finns en oro för hälsoeffekter och barn suger på sina kläder, säger Anne-Marie Johansson.

Allra mest silver innehöll en joggingstrumpa från X-socks, den innehöll närmare 1 400 milligram silver per kilo. Efter tio tvättar hade 25 procent försvunnit med vattnet. Ett underställ från Craft hade efter bara tre tvättar läckt ut 95 procent av allt silver.

– Vi tycker att konsumenterna blir grundlurade. De bakteriedödande ämnena försvinner snabbt. De hamnar i stället hos oss och ställer till problem, säger Anders Finnson, vice vd på branschorganisationen för de kommunala reningsverken Svenskt Vatten.

En del av silvret läcker via avloppsvattnet ut direkt i sjöar och vattendrag – annat hamnar i reningsverkens slam. Silver bryts inte ner i naturen.

Förutom i kläder har de bakteriedödande tillsatserna på senare tid börjat användas i en mängd andra vanliga hushållsprodukter, som duschdraperier, skärbrädor, tandborstar, skor, kylskåp, madrasser.

I dag finns inget uttalat förbud mot att använda antibakteriella ämnen i varor, men enligt Kemikalieinspektionen pågår en översyn inom EU.

– Vi vill att konsumenter avstår från att köpa ”antibakteriella” produkter, säger Anders Finnson.

Frågor och svar.

Varför används silver och ämnen som triklosan och triklorkarban i kläder?

Det används framför allt i sport- och träningskläder, men i Kemikalieinspektionens studie hittades silver i både babybody och barnpyjamas. Enligt tillverkarna ska behandlingen göra att kläderna inte börjar lukta illa. Inom sjukvården har det varit känt i över hundra år att silver kan användas som bakteriedödande medel. Men nu har det blivit allt vanligare i hushållsprodukter.

Finns det något annat sätt att undvika dålig lukt i träningskläderna?

Bakterier vill ha fukt och näring för att växa. Häng träningskläderna på tork, och tvätta dem ibland, så undviker du att bakterierna frodas i träningsväskan.

Hur farliga är ämnena?

Silver är mycket giftigt för både vattenlevande o rganismer och för jordlevande bakterier. Det finns studier som visar att bakterier kan utveckla resistens mot silver, som sedan kan utvecklas till en resistens även mot antibiotika. Samma sak gäller för triklosan. Triklosan har hormonstörande egenskaper. Triklorkarban har i djurförsök visat sig kunna påverka fortplantningsförmågan.

Vad händer när ämnena når naturen?

En del hamnar i sjöar och i havet där det påverkar fiskar och andra vattenlevande djur. Annat hamnar via reningsverkens slam i jorden där de kan tas upp av djur och växter.

Vad kan man själv göra för att minska utsläppen?

Man kan undvika att köpa kläder och andra varor som behandlats med bakteriedödande ämnen. I dag krävs dock varken godkännande eller särskild märkning av kläder som innehåller de bakteriedödande ämnena.

Är det farligt att använda kläderna?

Enligt Kemikalieinspektionen är kunskapen om hälsorisker kopplade till kläderna fortfarande för låg. Ingen vet exempelvis hur hudens normala bakterieflora påverkas, eller vad som händer i kroppen när barn suger på kläderna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.