Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sista rättegångsdagen om morden i Arboga

Foto: Pontus Lundahl/TT

Livstids fängelse – både för 42-åringen och hennes före detta pojkvän.

Det yrkade kammaråklagare Jessica Wenna på när rättegången i de så kallade Sommarstugemorden avslutades på måndagen. 25-åringens advokat menar att 14 år bör vara hans klients maxstraff, 42-åringens advokat vill se ett tidsbestämt straff, trots att hennes klient helt och hållet nekat till anklagelserna. 

Västmanlands tingsrätt meddelande redan i slutet av juni att de anser att det finns övertygande bevisning för att de båda åtalade i det spektakulära målet är skyldiga.

Efter att den rättspsykiatriska undersökningen visat att ingen av dem lidit av någon allvarlig psykisk störning återstod i dag bara för åklagarna att yrka på just fängelsestraff.

42-åringen har dock fått en diagnos och har en personlighetstyp som beskrivits i de sekretessbelagda delarna av den rättspsykiatriska undersökningen, enligt åklagaren Jessica Wenna.

– Morden och mordförsöket har inneburit de allra allvarligaste konsekvenserna för de drabbade och flera försvårande omständigheter som ska beaktas vid en straffmätning, fortsatte Wenna.

Hon listade några försvårande omständigheter:

Mordet på 42-åringens ex-man: Det är var överlagt, välplanerat och förslaget. Det var riktat mot en nära närstående. Hennes egna barn har blivit faderslösa.

Mordet på Göran, 68, och mordförsöket på mamman: Det var överlagt, välplanerat och förslagt, tidpunkten på dygnet väl uträknad. Avsikten var att både pappan och mamman skulle dö. Brottet var riktat mot en närstående, våldet var kraftigt, 23, respektive 24 knivhugg och utfördes i deras egen hem när de var skyddslösa: de sov.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, fortsatte Wenna, som också yrkade på utvisning av 25-åringen.

Offrens målsägandebiträden anslöt sig helt och hållet till åklagarens yrkande på livstid.

Advokat Lars Jähresten, som försvarar 25-åring, menade att hans klient inte har haft någon ekonomisk vinning av att begå gärningarna, vilka han erkänt. 

Det finns inga förmildrande omständigheter.

– 25-åringen är en ung person som kommer ensam till Sverige och hamnar olyckligtvis i 42-åringens händer, han hamnar i en uppenbar beroendeställning till henne. Det måste beaktas när man bestämmer sig för vilket straff han ska ha, menade Jähresten och sa att 14 års fängelse är ett rimligt straff.

42-åringens advokat, Amanda Hikes, menade att det är helt fel att yrka på livstidsfängelsestraff. Hon menar att det inte finns några försvårande omständigheter, att morden inte var planerade och att 42-åringen levde under stark psykisk press under den tiden som föregick mordet på hennes far och mordförsöket på hennes mamma.

Till DN säger Amanda Hikes:

– I det fall tingrätten finner det styrkt att min klient gjort sig skyldig till något eler några av de brott hon begått så anser jag att det bara kan bli fråga om ett tidsbegränsat straff. Jag har redan pläderat för hennes oskuld.

– Och när det gäller hennes ex-mans död vet vi inte ens vad som hände, hur man man då tala om försvårande omständigheter? resonerade Amanda Hikes som pekade på att hennes klient är tidigare ostraffad och menade att om 42-åringen ska fällas ska hon ha ett tidsbestämt straff.

Amanda Hikes yrkade även på att 42-åringens restriktioner i häktet ska lyftas, så att hon för möjlighet att ta emot besök, något som varit starkt inskränkt under de senaste elva månaderna. Hon har endast tagit emot besök av två av sina sex barn.

Sista rättegångsdagen om Sommarstugemorden inleddes med ett telefonförhör med Carl-Johan Wingren, rättsläkare på Rättsmedicinalverket i Lund. Det med anledning av att åldern på den asylsökande som erkänt mordet och mordförsöket, fortfarande står i fokus.

Den 3 juli beslutade man att genomföra en medicinsk åldersbedömning av mannen, som åklagarna under hela processen gång hävdat är 25 år. Åklagarna baserar det på 25-åringens egna uttalanden, både i sociala medier, i inspelade samtal och till andra myndigheter ute i Europa.

– Vad är mest sannolikt? Han har inte själv bidragit till att klarlägga sin ålder, det finns fyra olika uppgifter om hans ålder, konstaterade Jessica Wenna.

Hon anser att hans exakta ålder inte spelar någon roll, bara om han var över 21.

– Det måste vägas tungt att han själv sagt att han är över 21 år, vilket han gjort vid flera tillfällen i privata sammanhang. Varför skulle han ljuga om sin ålder till sina vänner? Han har sagt att han är 25 år.

Läs mer: ”I dag yrkar åklagarna på straff för de skyldiga”

Den rättsmedicinska underökningen visade att mannens visdomstand är fullt utvecklad, liksom hans lårben och handled.

Dock bedöms inte hans nyckelben vara fullt utvecklat, något som gör att Rättsmedicinalverket inte kan dra några säkrare slutsatser än att den talar för att mannen är över 18 år, men att man inte kan uttala sig om huruvida han är över eller under 21 år.

Rättsläkaren Carl-Johan Wingren vittnade dock om att det är fullt möjligt att vara upp till 30 år utan att nyckelbenet är fullt utvecklat, men att slutsatsen inte kan bli den.

Åklagarna hävdade alltså att den medicinska åldersbedömningen talar för deras teori att mannen är 25 år, medan hans försvarare Lars Jähresten, menade att den talar för att han möjligen var 21 år.

Det måste vägas tungt att han själv sagt att han är över 21 år, vilket han gjort vid flera tillfällen i privata sammanhang.

Åldersbedömningen har betydelse för vilket straff mannen kan dömas till. 

25-åringens advokat medger att hans klient uppgett flera olika åldrar, men att det finns logiska förklaringar till det.

– Jag förstår inte hur det mot bakgrund av alla olika uppgifter som förekommmit ska anses vara mest sannolikt att han är över 21 år. Jag anser det bevisat att han är född 1996, menade Jähresten, även om det inte finns någon originalhandling som visar att så är fallet.

Om han är född 1996 innebär det att han var 20 år när brotten begicks – och han bör därför dömas till maximalt 14 års fängelse.

Mannen, och hans dåvarande 42-åriga partner, har av Västmanlands tingsrätt redan befunnits skyldiga till det de åtalats för och de rättspsykiatriska undersökningen visade att ingen av dem lidit av någon allvarlig psykisk störning när brotten begicks.

Efter en kortare överläggning beslutade Västmanlands tingsrätt att dom faller den 21 augusti klockan 11.00.

42-åringen och hennes ex-pojkvän ska kvarbli i häkte och restriktionerna för 42-åringen ska bestå. Det sistnämnda beslutet kan överklagas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.