Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 16:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sista-skidliften-i-jamtland-harjedalen-stanger/

SVERIGE

Skidliftar i Jämtland-Härjedalen stänger – bara en anläggning öppen

Nu stänger också Bydalens skidanläggning, väster om Östersund, sina liftar.

– Vi ser allvaret och stänger, säger Lasse Sällström, vd för liftarna i Bydalen.

Men en skidanläggning i Jämtland-Härjedalen har fortfarande liftarna öppna, Blåsjön.

– Vi är en liten anläggning och håller öppet för framför allt unga i bygden, säger Mats Falk, Blåsjöns ordförande.

2/4 kl 10.35: Artikeln har tillfogats en rättelse.

På tisdagen beslutade Skistar, efter ett möte med Folkhälsomyndigheten, att stänga sina anläggningar Åre, Sälen och Vemdalen. Enligt myndigheten kan ett öppethållande i påsk göra att den redan ansträngda sjukvården i Östersundsområdet blir ännu mera ansträngt när sjukhusen måste ta hand om eventuella skadade från skidåkning.

Även Branäsgruppen har beslutat stänga sina anläggningar Branäs och Kungsberget för säsongen. Också Kläppen och Stöten i Sälen samt Lofsdalen i Härjedalen har beslutat att stänga inom några dagar.

På onsdagen bekräftade alltså även Bydalens skidanläggning att man stänger sina liftar. Beslutet togs som näst sista anläggning i Jämtland-Härjedalen:

– Vi måste rätta in oss i ledet. Vi hade blivit dödade i sociala medier för när liftarna går är det en anledning till att resa hit och vi har många gäster från andra regioner än Östersund. Vi ser allvaret i det här och det känns bra att ha fattat beslutet, säger Lasse Sällström, vd för liftarna i Bydalen.

– Hade det blivit några skador, hade vi fått skicka efter helikoptrar och ambulanser då skulle det ha kunna ställa till med jätteproblem. Man kunde aldrig drömma om att en så fantastisk säsong skulle sluta så här, säger Lasse Sällström.

Stängningen av liftarna drabbar inte enbart turister. Åtta-tio av dem som jobbar i anläggningen kommer från olika delar av Europa.

– Och de tar sig inte hem, de blir kvar här utan jobb. De har ingen a-kassa att gå till. Men de inser att det inte är bättre hemma just nu, säger Lasse Sällström.

Hur kan du ta hand om dem?

– Vi tar hand om dem så att de kan stanna kvar och ha en trygg tillvaro. Vi tar ett ansvar för dem tills det löser sig.

Samtidigt som liftarna stänger kommer den övriga anläggningen att vara öppen.

Också Destination Funäsfjällen stänger från och med den 5 april.

På Blåsjöns fjällanläggning i Jämtlands nordligaste hörn går dock fortfarande de fyra liftarna.

– Ja, vi har tagit beslut om att hålla dem öppna, säger Mats Falk, ordförande i den ekonomiska föreningen bakom Blåsjön-anläggningen.

– Vi är en liten liten anläggning som försökt göra allt för att hålla öppet för framför allt barn och unga i bygden som inte har så mycket andra fritidsaktiviteter

– Men det är jättekluvet. Vi följer utvecklingen och är redo att ompröva om det behövs, säger Falk.

Även stuguthyrningen med tio stugor håller öppet. Men värmestugan är stängd, liftkorten säljs online, antalet personer som får vara i skidboden begränsas och man har satt upp käppar för att markera avstånd i liftköerna, enligt Mats Falk.

Rättelse: I en tidigare version stod felaktigt att samtliga skidliftar i Jämtlands län stängts

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt