Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan sprider sig

Runt om i landet har protester mot utvisningarna till Afghanistan anordnats under helgen. Utanför Stadshuset i Malmö har en grupp demonstrerat hela natten.

Ett 20-tal personer var på söndagseftermiddagen samlade framför Stadshuset i Malmö. När DN når Sandra Svensson från Skåne för amnesti, som arrangerar strejken, har de just angripits verbalt av en mindre grupp personer.

– Det kom folk och sa otrevliga saker. De var hotfulla men ingen blev slagen. Vi ringde polisen som nu är här och reder ut det, säger hon.

Gruppen har manifesterat sedan klockan 13 på lördagen och planerar att vara där till klockan 22 på söndagskvällen. En mindre grupp stannade över natten och som flest har de varit uppe i ett 30-tal, enligt Sandra Svensson.

De kräver amnesti för alla ensamkommande flyktingbarn och att alla utvisningar till Afghanistan stoppas.

– Barn ska ha en säker plats att växa upp på och ha en trygghet. Vi kommer att upprepa det här varje helg tills våra krav tillgodoses. Nästa helg har vi ansökt om att demonstrera på Gustav Adolfs torg, säger Sandra Svensson.

Stödaktioner har också genomförts i Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå.

Sedan förra söndagen pågår en sittstrejk mot utvisningarna till Afghanistan i Stockholm, anordnad av Ung i Sverige. Den inleddes på Mynttorget utanför riksdagshuset och flyttades i onsdags till Medborgarplatsen, efter att kvällen innan ha attackerats av den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom.

Demonstranterna kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska möta dem personligen och lova att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Ribbenvik har inte besökt dem men i ett mejl skrivit att Migrationsverket ”inte har möjlighet att tillgodose de önskemål” som nätverket har om ett generellt beslut att alla från Afghanistan ska få stanna.

I fredags sa Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, till DN att det skriftliga svaret inte var tillräckligt:

– Det gav oss bara fler frågor. Vi vill att han kommer hit och träffar oss så vi får ställa alla våra frågor. Men vårt krav för att vi ska sluta demonstrera är att utvisningarna stoppas.

I Stockholm har gruppen tillstånd att demonstrera under dagtid på Medborgarplatsen till den 23 augusti.

Intervju med migrationsministern: ”Väntan på asyl måste kortas”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.