Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Situationen river upp regeringspartiernas sår

Foto: Bertil Ericson/TT, Magnus Hallgren

Ubåtsspaningen i Stockholms skärgård kan bli ett trendbrott i svensk försvarspolitik och ökar spänningen mellan regeringspartierna. Nu talas det öppet om försvarets brister och om hotbilden. Det river upp gamla sår i relationen mellan MP och S.

Rollbesättningen i den svenska försvarspolitiken har varit minst sagt okonventionell. På ena flanken M och MP, som talat om att Ryssland rustar från en mycket låg nivå och att eventuella spänningar ska lösas med handel och samarbete, inte med svensk upprustning.

På andra sidan hökarna: S, FP, KD och SD, som varnat för Ryssland och krävt högre försvarsanslag.

Inom ramen för Försvars­beredningen gjorde alliansen och S upp om att på sikt öka försvars­budgeten. Om fyra år blir anslagsökningen mellan två och tre procent. Pengarna går mestadels till att betala för nya materielprojekt, som moderna Jas Gripenplan.

Miljöpartiet ville i stället minska anslagen, men har i samband med regeringsbildningen anslutit sig till uppgörelsen.

Samtidigt har både Riksrevisionen och Försvarsmakten påpekat att det på sikt saknas flera miljarder kronor per år för att betala för det nya försvarets utrustning. Dessutom blev övergången till yrkesförsvar betydligt dyrare än beräknat. De problemen hade Försvarsberedningen inte någon lösning på.

Försvarets information om det som händer i Stockholms skärgård nu ändrar förutsättningarna i försvarspolitiken.

Konteramiral Anders Grenstad sade i går att man under lång tid har haft indikationer på främmande undervattensverksamhet i området. Det är ingenting som medborgarna eller ens riksdagens försvarsutskott fått veta tidigare.

I helgen har det också blivit tydligt för alla att det svenska försvaret inte längre kan jaga ubåtar som förr. Helikoptrarna som behövs för en effektiv jakt såldes 2008, trots att de hade lång livstid kvar. De flesta finns nu utomlands.

Den förra regeringen beslutade att Försvarsmakten måste minska sina personalkostnader med en halv miljard. Den besparingen ligger kvar. Marinens undervattens­övervakningscentral har till exempel 50-procentiga vakanser, och ska nu ovanpå det enligt planen byta ut heltidsanställda civila mot deltidssoldater. Marinens fartyg har inte heller fulla besättningar utan viktiga poster står obesatta.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var tillsammans med riksdagens försvarsutskotts nye ordförande Allan Widman (FP) de som slogs hårdast i Försvarsberedningen för mer pengar till försvaret.

Nu är den alliansen bruten, och Hultqvist ska samarbeta med riksdagens mest pacifistiska parti, Miljöpartiet.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) valde i går att stämma i bäcken och deklarerade att det som händer i skärgården just nu inte är ett argument för att öka försvarsanslagen ytterligare.

”Finns det förmågor som man har större behov av än man trodde vid tidigare analyser, då får man se om man ska distribuera om. Men det är inte så att försvaret har lite pengar”, sade Romson i går till TT.

Socialdemokraterna har varit av motsatt åsikt. Peter Hultqvist ville ge försvaret 900 miljoner kronor mer än Försvarsberedningen kom överens om för bland annat övningar och incidentberedskap. De borgerliga partierna lovade senare i valrörelsen extra anslag på upp till 300 miljoner kronor årligen.

Dessutom kommer notan för de nya Jasplanen att bli dyrare än Försvarsberedningen räknade med, eftersom Schweiz har hoppat av affären och inte kommer att dela utvecklingskostnaderna med Sverige.

Nu tonar statsminister Stefan Löfven ned allvaret i det som händer i Östersjön. ”Det är en ökad övningsverksamhet, men för den skull ska vi inte ha någon panik och säga att nu finns det något hot mot Sverige”, säger han.

Trots Löfvens fäbless för block­överskridande överenskommelser vill han inte kalla in Försvarsberedningen igen. Det är en tydlig signal om att regeringen inte planerar för några större förändringar av vare sig analysen av läget i Östersjön eller det svenska försvarets utformning.

Det är en uppfattning som nog både finansminister Andersson och Miljöpartiet är nöjda med. ­Frågan är vad den tidigare försvarshöken Hultqvist anser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.