Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SJ klarar inte mål om punktlighet

Trots en gynnsammare vinter än de två senaste har SJ inte nått sitt absolut viktigaste mål – 95 procents punktlighet för tågen. Det visar statistik som DN tagit del av.

Visserligen har SJ under januari och februari i år kraftigt förbättrat punktligheten jämfört med vintrarna 2010 och 2011. Men då var det ovanligt sträng kyla och stora snömängder.

Trots årets goda förhållanden har SJ inte nått upp till mer än 94 procents punktlighet i januari för fjärrtågen och 91 procent för regionaltågen.

I februari försämrades punktligheten och nådde inte mer än 91 procent för fjärrtågen och 88 procent för regionaltågen.

– Ändå är tågens tekniska tillförlitlighet bättre i dag än någonsin tidigare. Men det händer saker vi inte rår över, som när ett pendeltåg i februari rev ned en ledning vid Stockholms central och stoppade trafiken söderut i två dagar, säger SJ:s vd Jan Forsberg.

SJ:s mål är att 95 av 100 tåg ska komma i tid.

– 100 procent går inte att nå som förhållandena är i Sverige. Men om Trafikverket gör sina förbättringar och vi våra har jag goda förhoppningar om att vi når målet om 95 procents punktlighet i slutet av året, säger Jan Forsberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.