Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sj-staller-in-tagtrafik-i-hela-landet/

SVERIGE

SJ ställer in tågtrafik i hela landet

Stockholms centralstation.
Stockholms centralstation. Foto: Alexander Mahmoud

Sjukfrånvaro bland personalen gör att SJ stoppar tågtrafik i hela Sverige.

Gabriella Monti är besviken på att det inte är möjligt att avboka utan återbetalningsbar biljett – i stället får hon betala 1.600 kronor för en resa som nu inte blir av.

– Det är väldigt konstigt agerande för en så stor aktör tycker jag, säger hon.

Från tisdagen har SJ beslutat att ställa in tågtrafik till följd av det nya coronaviruset och ökad sjukfrånvaro bland personalen. Omkring vart fjärde tåg blir inställt, säger presskommunikatören Stephan Ray. Samtliga linjer i landet berörs, beslut om vilka avgångar som stoppas kommer att tas dag för dag.

– Det är ett väldigt ansträngt personalläge, vår personal omfattas precis som alla andra av Folkhälsomyndighetens riktlinjer där man ska stanna hemma vid symtom. Många förskolor hålls också stängda, säger Stephan Ray.

– Vi sprider ut reduceringarna så gott som möjligt så att det får så lite påverkan som möjligt för våra resenärer, säger Stephan Ray.

Samtidigt upprörs resenärer av att det inte är möjligt att avboka sin resa med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte besöka äldre, och människor som tillhör riskgrupper, om man inte köpt återbetalningsbar biljett.

Gabriella Monti hade bokat biljetter för en resa på torsdag till en 77-årig väninna med skör hälsa. Men nu är den inte genomförbar på grund av coronasmittan.

– Det här var bokat innan allt exploderade. Jag har varit i kontakt med SJ vid flera tillfällen då jag tänkte att de kanske ändrar sina regler eftersom Folkhälsomyndigheten gör det. Men det är inte möjligt att avboka om man inte har en avbokningsbar biljett, förklarar hon.

Gabriella Monti är besviken på att SJ ställer in flera avgångar, men att de samtidigt inte möter resenärerna. Resor som ställs in på grund av smittorisk ersätts inte.

– Min avgång är inte avstängd, det hade varit en enkel lösning. Det är ganska saftigt att behöva betala 1.600 kronor, alla har inte råd med det. Jag jobbar själv som egenföretagare, privatpraktiserande leg psykolog, och har fått flera avbokningar men skulle aldrig kunna tänka mig att fakturera folk när situationen ser ut som den gör, säger hon.

SJ uppger att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men Gabriella Monti anser att företaget snarare lägger ansvaret på varje enskild privatperson.

– Det är en tolkningsfråga men absolut en fråga som utreds just nu. Vi är precis som alla andra resebolag i ett ekonomiskt utsatt läge. Ambitionen är alltid att vi ska vara så tillmötesgående som möjligt, säger Stephan Ray.

Resenärer vars resa ställs in kommer att få ett meddelande med valet att boka om, eller få pengarna tillbaka. Det spelar i de fall ingen roll vilken biljettyp man har.

– Läget förändras från timme till timme, just den här reduceringen gäller åtminstone fram till slutet på mars. Men det går inte att utesluta att det kommer att ske fler förändringar på både kort och lång sikt, säger han.

SJ meddelar att man som resenär ska använda sig av hemsidans trafikinfo, där det uppdateras med information om vilka tåg som avgår. Företagets besked gäller enbart SJ-avgångar.

Ämnen i artikeln

SJ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt