Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SJ: Visste inte att flickan var så ung

SJ beklagar att den elvaåriga flickan avvisades från tåget i Kumla och förklarar händelsen med att flickan inte såg ut att vara elva år gammal. Konduktören har nu tagits ur tjänst.

SJ hade under natten kontinuerlig kontakt med polisen, som letade efter den elvaåriga flickan i Kumla. Flickan återfanns på onsdagsmorgonen. Hon hade fått sova över hos en kvinna, som tagit hand om henne.

SJ erkänner att tågpersonalen begått ett misstag när de tvingade flickan att gå av från tåget.

– Man ska inte avvisa en minderårig flicka på en station där det inte finns någon personal från oss eller anhöriga som kan ta hand om henne, säger Torvald Svahn, även han pressinformatör på SJ.

Enligt Sven-Ingvar Håkansson förstod inte konduktören som bad flickan stiga av tåget att hon var elva år gammal.

– Hade vi vetat att flickan var så ung hade vi aldrig släppt av henne på en station där en vuxen inte kunde ta emot, säger han.

Nu påbörjar SJ sin utredning om exakt vad som hände på tåget och bistår polisen i deras utredning. Innan den interna utredningen är klar vill företaget inte kommentera om några direkta åtgärder kan komma att vidtas. Konduktören, som avvisade flickan, har tagits ur tjänst.

– Dels så mår hon ju inte så bra själv och dels så känner vi att vi måste gå igenom vad som har hänt och få hennes version. Det är av de två orsakerna, säger SJ:s presschef Dag Rosander till DN.se.

SJ går nu ut med information till de anställda för att förtydliga vad som gäller om man misstänker att en person som ska avvisas är underårig.

– I de flesta fall funkar det jättebra, den här gången gick något snett, säger Rosander.

Sven-Ingvar Håkansson säger att det även tidigare förekommit minst ett liknande fall då ett barn utan biljett har släppts av helt ensam på en station.

– Det är naturligtvis väldigt beklagligt när ett barn måste lämna ett tåg på ett sådant här sätt. Men vår personal gjorde bedömningen att personen i fråga var äldre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.