Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Självmord bland ensamkommande granskas

Ett nytt projekt ska kartlägga risken för självmord och självskadebeteende hos ensamkommande barn och unga. Hittills har minst tre ensamkommande tagit sitt liv, enligt Socialstyrelsen.

Antalet ensamkommande asylsökande under 18 år har ökat kraftigt i Sverige, bara under 2015 sökte 35.000 unga asyl. Samtidigt visade en rundringning av Socialstyrelsen till ett femtiotal kommuner att många ensamkommande mår såväl psykiskt som fysiskt dåligt: Tre hade begått självmord och runt 70 hade försökt att ta sitt liv under 2016 och 2017.

Orsaker bakom den psykiska ohälsan som kommunerna pekar ut är bland annat att ovisshet om de får stanna, långa handläggningstider hos Migrationsverket och en oro för att bli uppskriven i ålder.

Socialstyrelsen lyfter också fram att många som får avslag på sin asylansökan stannar olagligt i Sverige och då löper stor risk att fara illa på olika sätt.

För att få en bättre bild av situationen ska nu Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen göra en nationell kartläggning av självskadebeteende, självmordsförsök, självmord och annan dödlighet hos gruppen ensamkommande barn och unga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.