Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Självmord i fokus på mansdagen

Varje månad begår 91 svenska män självmord. Det uppmärksammas på lördagen, 19 november – Internationella mansdagen.

– Vi pratar ofta om fördelarna med att vara man och ser inte nackdelarna. Som att vi män inte pratar om känslor med varandra, säger Jonnie Rice vars bror tog sitt liv för fem år sedan.

Varje månad begår i genomsnitt 91 svenska män självmord. Det är den främsta dödsorsaken bland män upp till 39 års ålder i Sverige, konstaterar Socialstyrelsen. Därför står mäns mentala hälsa och självmordprevention i fokus den 19 november, Internationella mansdagen.

Sedan starten i Australien 2003 har begreppet ”movember” spritt sig runt världen. Mustaschen är symbol för den nu världsomspännande organisationen Movember Foundation som under årets näst sista månad uppmärksammar manlig ohälsa, och samlar in stöd till forskning om prostatacancer, testikelcancer, mental hälsa och självmordprevention.

Jonnie Rice var redan engagerad i Movember när han flyttade till Sverige för sex år sedan. Inte långt därefter fick han ett tragiskt besked hemifrån Nordirland. Hans tre år äldre bror hade tagit sitt liv.

– Min bror försökte ta livet av sig när han var 19. Den gången var det jag som hittade honom. När han dog var han 30, berättar Jonnie Rice.

– Jag var självklart ledsen för honom, hans partner och deras två barn som får växa upp utan pappa. Vi pratar ofta om fördelarna med att vara man och ser inte nackdelarna. Som att vi män inte pratar om känslor med varandra, säger Jonnie Rice.

En analys beställd av Movember visar att var femte man känner att han inte har någon att prata om sina hälsoproblem med. Men självmord är ett ämne som hittills inte studerats speciellt noga, menar Carl von Essen, generalsekreterare på föreningen Mind som arbetar med psykisk hälsa och självmordsprevention.

– Ett problem är att det är väldigt lite utforskat om detta. Vad man vet är att i länder som Litauen och Ryssland begås ännu större del av självmorden, runt 85 procent, av män. Rimligen kan det förklaras med mansrollen, säger Carl von Essen.

– Män kan ha svårt med riktig närhet, man skämtar bort intimitet. Men män konsumerar också mer alkohol, begår mer brott och så vidare. Så män är mer utsatta i detta avseende. Utmaningen är att utforma interventioner riktade mot män.

Vad tycker du om kampanjer som Movembers?

– Jag tycker det är jättebra att folk fås att prata om det. Uppmärksamhet behövs för självmord är en tabubelagd fråga, speciellt bland män.

Läs mer: Hennes vän tig sitt liv – nu vill hon förebygga självmord

Läs mer: Ny telefonlinje ska förhindra självmord

Fakta:Män och självmord

• 2015 begicks cirka 1.500 självmord i Sverige. 1.100 av dem var män, 400 var kvinnor.

• I genomsnitt tar 91 män sitt liv varje månad i Sverige.

• Var femte man säger sig inte ha någon att tala om hälsofrågor med.

• Movember Foundation samlar in medel för forskning om prostatacancer, testikelcancer och självmordsprevention.

Källa: Movember Foundation, Socialstyrelsen, Mind

Fakta:Stöd för att förebygga självmord

• Självmordslinjen, som drivs av föreningen Mind, erbjuder suicidpreventivt stöd. Nås via telefonnummer 90101, eller via chatt från mind.se. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska har telefonnummer 08-702 16 80. Nås alla dagar 21-06.

• Nationella hjälplinjen har telefonnummer 020-22 00 60 och har öppet alla dagar 13-22.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.