Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Självmordsbenägna unga i isoleringscell

Barn och unga som försökt ta livet av sig har blivit inlåsta i isoleringsceller på ungdomshem, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

En 16-årig pojke blev nio gånger på två veckor inlåst i en cell efter att ha försökt hänga sig eller skada sig allvarligt. Bara i ett av fallen är det dokumenterat att han fått komma till sjukhus efteråt.

I de beslut om isolering på Statens institutionsstyrelse som Ekot har gått igenom finns flera exempel på barn som blir isolerade sedan de skadat sig själva eller försökt begå självmord.

– Naturligtvis förefaller det inte lämpligt eller rimligt att man så att säga ska straffas för ett beteende som inneburit att man bestraffar sig själv, genom ett suicidförsök eller självskadebeteende. Frågan är om SiS är en lämplig miljö för de här barnen och ungdomarna som har självskadebeteende och gör suicidförsök, säger Tommy Lundström, professor i socialt arbete på Stockholms universitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.