Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Självmordsbombaren fick 750.000 från CSN

Taimour Abdulwahab på en bensinstation i Herrbeta på väg till Stockholm.
Taimour Abdulwahab på en bensinstation i Herrbeta på väg till Stockholm. Foto: Säkerhetspolisen
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab fick nära 750.000 kronor i svenskt studiestöd under sin tid i England. Drygt 54.000 kronor betalades ut strax efter bombattacken i Stockholm. Efter hans död efterskänkte Centrala studiestödsnämnden pengarna.

DN kan i dag avslöja att Taimour Abdulwahab fick betydligt mer pengar i svenskt studiestöd än vad hans finansiär i Skottland ska ha betalat till honom. I augusti i fjol dömde en skotsk domstol Nesserdine Menni till sju års fängelse för att ha betalat 60.000 kronor till Abdulwahabs terrorverksamhet.

Men en betydligt större del av Taimour Abdulwahabs ekonomi kom från de studiebidrag och lån han fick från Sverige. Det visar en kartläggning som författaren Mats Ekman har gjort och som DN har tagit del av. Mats Ekman har också skrivit boken ”På uppdrag från Bagdad”, som beskriver den forne diktatorn Saddam Husseins agentverksamhet i Sverige. Han har sammanställt alla Abdulwahabs ansökningar om studiemedel och de utbetalningar som har gjorts.

Totalt tog Abdulwahab emot cirka 745 000 kronor i lån och bidrag. Cirka 15.000 har återbetalats. Efter hans död efterskänkte Centrala studiestödsnämnden, CSN, hans skuld på nära 670.000 kronor.

De första ansökningarna från Taimour Abdulwahab kom i slutet av 90-talet. Han började studera i Luton i England för att bli sjukgymnast. Han tog en examen år 2004 och gjorde därefter ett uppehåll i studierna innan han återvände till Luton och påbörjade en liknande utbildning år 2008.

De största utbetalningarna kom i slutet av studieperioden. År 2010 betalade CSN ut cirka 140.000 kronor i lån och bidrag. Den 13 december 2010, två dagar efter attentatet i Stockholm, betalade CSN ut 54.840 kronor till hans konto.

Kontakterna mellan Taimour Abdulwahab och CSN visar att studielånen har varit mycket viktiga för att han ska kunna klara sin försörjning. Vid flera tillfällen ber han mycket artigt om anstånd att börja betala tillbaka lånen och även ibland extra bidrag.

”Jag skulle vilja tacka CSN och önska er alla God Jul och ett väldigt Gott Nytt År”, avslutar han ett av sina brev.

Han skickar också regelbundet in intyg på att han har gått igenom olika delkurser i studierna.

Det är oklart när Taimour Abdulwahab blev inspirerad av militanta islamistiska grupperingar, men alla är överens om att det skedde i ­Luton, som också är känt för att ha sådana grupperingar. Bekanta säger att han radikaliserades någon gång efter år 2005.

Efter hans död har CSN efterskänkt hela studieskulden, även de pengar som betalades ut efter hans död. Det är i dag oklart vad de dryga 54.000 har använts till. I bouppteckningen efter Taimour Abdulwahabs dödsbo redovisas endast cirka 2.000 kronor i tillgångar.

Begravningen, som skedde i England, kostade cirka 47.000 kronor, men hans syster meddelade att hon hade fått låna pengar för att täcka de kostnaderna.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström arbetar fortfarande med utredningen om terrorbombningen i Stockholm. Hon räknar med att vara klar någon gång i vår. Det mesta talar för att utredningen läggs ned. Tidigare har hon förklarat att Taimour Abdulwahab inte verkar ha haft någon medhjälpare under attentatet.

Hon vill inte ge några kommentarer till hur mycket pengar Abdulwahab behövde för att finansiera bombattacken och varifrån han har fått pengarna. Hon vill inte heller kommentera om de svenska studiepengarna har använts för att bygga bomber och skaffa annan utrustning för attentatet.

– Jag vill inte berätta någonting om utredningen förrän den är avslutad, säger hon.

Taimour Abdulwahabs väg fram till sprängdådet

11.30 Taimour Abdulwahab lämnar sitt föräldra­hem i småländska Tranås. Hans föräldrar tror att han bara ska ut tillfälligt, men sonen kommer aldrig hem.
12.10 Börjar köra ensam mot Stockholm. Vad han har gjort under föregående 40 minuter är oklart.
12.30 Abdulwahab svarar när en vän ringer på mobiltelefonen och ber om en tjänst. Abdulwahab säger att han inte är hemma, men lovar att hjälpa till senare.
13.45 Fångas på en övervakningskamera vid en bensinmack i Herrbeta utanför Linköping. Går på toaletten, troligtvis har han redan bomben på sig under jackan. Abdulwahab kör sedan ifrån macken i fel riktning. Försenas cirka 45 minuter av detta.
16.15 Självmordsbombaren parkerar sin vita Audi på Olof Palmes gata i Stockholm och ägnar en halvtimme åt att skicka meddelanden till Säpo, nyhetsbyrån TT och anhöriga. Enligt meddelandena var attacken en protest mot svenska trupper i Afghanistan och mot att Sveriges påstods stödja konstnären Lars Vilks, och hans bild av profeten Muhammed som rondellhund.
16.52 Räddningstjänsten får larm om en brinnande bil i korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan. Bilen visar sig senare tillhöra Taimour Abdulwahab och har antänts med en bomb. Samtidigt fångas Abdulwahab på övervakningskameror där han vankar av och an mellan Bryggargatan och Drottinggatan.
16.56 Abdulwahab detonerar sin självmordsbomb på Bryggargatan, alldeles intill Drottninggatan.
17.00 cirka. De första poliserna är på plats. Enligt vittnen visade Abdulwahab vissa livstecken direkt efter dådet, men efter ett par minuter hade han avlidit. DN-TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.