Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Självmordsplaner hos ensamkommande i hälften av kommunerna

Akrivbild.
Akrivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Drygt hälften av kommunerna som Socialstyrelsen kontaktat uppger att ensamkommande haft självmordsplaner.

I tre fall har ungdomarna fullbordat självmordsförsöken och ett fall bedömer Socialtjänsten vara tidigare orapporterat.

– Myndigheten ser med oro på det här. Det bekräftar den bild vi tidigare fått, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Det är i en ny kartläggning där Socialstyrelsen intervjuat 51 kommuner om ensamkommande ungdomar och självmord. I 27 av kommunerna har man fått kännedom om att unga ensamkommande haft självmordsplaner, som diskuterats på bland annat olika nätforum.

I tre av kommunerna har ungdomarna tagit sina liv och ett av dessa fall bedömer Socialstyrelsen vara tidigare okänt. När självmorden skedde och i vilka kommuner känner dock inte Annika Öquist till.

Kartläggningen gjordes inför det möte som hölls i dag onsdag, på Barnombudsmannens (BO:s) initiativ, efter att larm kommit om att ensamkommande unga planerar att ta sina liv tillsammans. Med på mötet var Migrationsverket, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen.

– Det var ett viktigt möte och en konstruktiv diskussion. Vi är alla överens om att situationen är allvarlig och akut och att det krävs åtgärder från berörda myndigheter, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Enligt Ensamkommandes förbund har flera pojkar från Afghanistan på kort tid försökt ta sina liv, rapporterar SVT. I flera fall lyckades försöken.

Ett sätt att förbättra hälsan bland ensamkommande tror barnombudsmannen Fredrik Malmberg kan vara att gå ut med självmordsförebyggande information på fler språk än svenska.

– Vi vill ta fram en film med information till barn och unga på dari, i samarbete med Rädda Barnen, forskningscentret NASP och självmordslinjen MIND, säger Fredrik Malmberg.

Från Socialstyrelsens håll kommer det att tas fram mer kunskap och stöd för personal inom sjukvård och socialtjänst. Bland annat om vilka trauman och faser en människa på flykt går igenom, men också mer information om asylprocessen.

– Det är en allvarligt situation, men vi har stor tilltro till det professionella, men det kräver att kommunerna rustar för det där det behövs, säger Annika Öquist, enhetschef på avdelningen kunskapsstyrning Socialtjänst.

BO kommer också föreslå att regeringen ger ett utökat ekonomiskt stöd till Rädda barnens stödlinje och att Migrationsverket sprider information om bland annat hur många som får bifall på sin asylansökan och hur åldersbedömningar görs, för att komma till rätta med myter kring detta.

– Vi vill också att man säkerställer att åldersbedömningarna sker i enlighet med Migrationsverkets rättsliga ställningstagande. Migrationsverket har själva pekat på brister i detta och det är allvarligt, säger Fredrik Malmberg.

Mot den bakgrunden tycker BO att Migrationsverkets åldersbedömning inte ska träda i kraft förrän den som vill få en kompletterande åldersbedömning fått den gjord.

Nätverket ”Vi står inte ut” där personer i sin yrkesutövning träffar ensamkommande, har larmat om slutna Facebookgrupper där ensamkommande från Afghanistan uppmanar till självmord. DN har tagit del av skärmdumpar från en av Facebookgrupperna, som nu är stängd. I en tråd som handlar om självmord skriver en person ”vem blir nästa?”, en annan svarar ”nästa blir jag” och en tredje person skriver ”Om det är några som vill göra det tillsammans, skicka mig ett meddelande”.

Sara Edvardson Ehrnborg, talesperson för nätverket ”Vi står inte ut”, kritiserar den nya asyllagstiftningen i sin helhet, men säger också att Migrationsverkets åldersbedömningar är en orsak till det dåliga måendet bland ensamkommande.

– Barn blir uppskrivna i ålder, flyttade till Migrationsverkets boenden och hamnar i en fullständig hopplöshet. Det måste man komma till rätta med, annars kommer vi att få fler självmord, säger hon.

Barnombudsman Fredrik Malmberg lyfter också fram statistik som ett viktigt verktyg.

– Det förutsätter också att asylsökande får ett samordningsnummer. I dag när man presenterar statistik om självmord så finns inte asylsökande med, säger han.

På torsdag kommer representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera frågan om självmordsförsök och självmord bland ensamkommande, rapporterar TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.