Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjostedt-far-berom-fran-flera-hall/

Svensk politik

Sjöstedt får beröm från flera håll

Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hallgren

”Rak och tydlig”, ”Skarpt motstånd” med ”glimten i ögat”. En rad politiska motståndare och anhängare berömmer V-ledaren Jonas Sjöstedt efter avgångsbeskedet.

TT-DN Text

Centerpartiets ledare Annie Lööf tackar Sjöstedt på Twitter ”för alla spänstiga debatter! Jag har uppskattat dig som partiledarkollega för du är en rak, tydlig, ideologiskt driven politiker och omtänksam som människa.”

Tidigare ledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, twittrar ett tack för ”skarpt motstånd, personlig värme och glimten i ögat, både i partiledarrollen och utanför.”

Jan Björklund, som förra året lämnade posten som ledare för Liberalerna, väljer också att hylla Jonas Sjöstedt på Twitter: ”Min favoritmotståndare. Klar, tydlig och rak i debatten. Med stor skicklighet har han lett sitt parti. Vi har ofta tyckt olika, men stort tack för dina insatser för vårt samhälle.”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell skriver att ”Svensk politik kommer definitivt att bli tråkigare utan Sjöstedt”. 

S-debattören och ledarskribenten Göran Greider beklagar avgången: ”Ledsamt att Sjöstedt, den saklige vänsterpopulisten som jag nyligen kallade honom i en artikel i Di, ska avgå. Han har gjort ett bra jobb!”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att Sjöstedts avgång är ett vägval för Vänsterpartiet.

– Det är ju inget homogent parti. Det finns ganska stora splittringar som Jonas Sjöstedt har lyckats hålla ihop på ett förtjänstfullt sätt och fått partiet att växa ganska mycket, säger han till DN.

Läs mer

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare 

Ewa Stenberg: Utan Sjöstedt kan regeringen få det ännu hetare om öronen 

V:s ledare i Göteborg: Det är dags för en kvinna igen