Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sjöstedt vill göra V grönare

Jonas Sjöstedt har utsetts till Vänsterpartiets partiledare. Men vad har han för uppfattning i olika politiska frågor? Här följer några exempel.

EU
Inför folkröstningen om ett svenskt medlemskap i EU profilerade han sig som en stark motståndare till unionen. Trots det var han ledamot i Europaparlamentet mellan 1995 och 2006. Med åren har han tonat ner kravet på att Sverige bör lämna EU och vill i stället att EU:s makt begränsas. Den europeiska finanskrisen vill han lösa bland annat genom att avveckla euron som valuta.

Miljön
En av hans hjärtefrågor. Jonas Sjöstedt vill göra V till ett grönare parti och utmana MP i deras paradgren. Han anser att klimatfrågan hänger ihop med vänsterns krav på internationell solidaritet och rättvisa, och vill att Sverige investerar i järnvägar, fler bostäder och förnyelsebar energi.

Skolan
Han tycker att privatiseringar har förstört den svenska skolan och vill begränsa antalet friskolor. De religiösa friskolorna ska avskaffas helt och privata vinster inom skolan förbjudas. Anser dock att Vänsterpartiets krav på att avskaffa betyg ska överges.

Vården
Vill förbjuda vinstdrivande vårdföretag och höja lönerna för kvinnor som arbetar inom vården (och i resten av den offentliga sektorn).

Skatter
Sjöstedt delar Vänsterpartiets syn på skatt för kapitalvinster och förmögenheter och pläderar ofta för den gemensamt finansierade välfärden. Men hans inställning till skatt på arbete skiljer sig ändå från många andra i partiet. Han är nämligen försiktigt positiv till sänkta skatter för löntagare. "Om vi har råd att göra det vi vill och har en ekonomi som är stabil då finns det ju ingen anledning i sig att ha höga skatter för normalinkomsttagare. Det är inget egenvärde", har Jonas Sjöstedt sagt till Svenska Dagbladet.

Kortare arbetsdagar
Vill införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Reformen ska genomföras stegvis, anser han, genom att sätta upp delmål på 35 timmars arbetsvecka och ta ett första steg under nästa mandatperiod med en generell arbetstidsförkortning till 37 timmar. Inför valet av ny partiledare hade Sjöstedt och Rossana Dinamarca olika uppfattningar i den här frågan eftersom Dinamarca, som också vill införa kortare arbetsdagar, inte ville ta "några små steg i taget".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.