Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sju Facebookgrupper spred terrorpropaganda i Sverige

Demonstranter viftar med al-Qaidaflaggor i Mosul, Irak, i juni 2014.
Demonstranter viftar med al-Qaidaflaggor i Mosul, Irak, i juni 2014. Other: AP

Rekrytering och propaganda. En ny rapport från Försvarshögskolan listar sju Facebookgrupper som har spridit terrorgruppen IS och Jabhat al-Nusras budskap i Sverige. ”Normaliseringen av våldet är väldigt tydlig”, säger statsvetaren Linus Gustafsson.

I rapporten ”Våldsbejakande islamistisk extremism och sociala medier” konstaterar statsvetaren Linus Gustafsson vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (Cats) att Facebook används som plattform för svenskspråkiga grupper och personer i syfte att sprida officiell och inofficiell propaganda för terrorgrupper. Sajten utnyttjas även för rekrytering.

Mellan 2011 och 2014 hittade han sju öppna Facebookgrupper med våldsbejakande budskap som diskuterade IS och/eller Jabhat al-Nusra (al-Qaidas officiella avdelning i Syrien). Vissa av de aktiva personerna befann sig i Sverige medan andra hade rest från Sverige till Syrien och IS-kontrollerade områden. Texter, bilder, fotografier och videofilmer hyllade våldsbejakande islamistiska ideologer och terroristorganisationers ledare samtidigt som ”gräsrötter” lade ut resedagböcker från konfliktområden.

En sak som stack ut var normaliseringen av våldet.

– Jag var kanske inte beredd på att man skulle lägga ut bilder på döda kroppar. Man poserar med vapen i hand. Det är ganska actionfyllda bilder, men också en romantisering om att allting är väldigt bra. Det ser inte ut vara en konfliktzon, säger Linus Gustafsson.

Han hade heller inte förväntat sig att huvuddelen av propagandan skulle vara inofficiell, alltså mer hemmasnickrad propaganda som resedagböcker än officiella uttalanden från terrorgruppernas talespersoner.

Enligt rapporten finns det flera motiv till att människor sympatiserar med våldsbejakande islamistiska ideologier och rörelser – humanitära, religiösa, ideologiska motiv, martyrskap och något som kan ses som äventyr, våld, vapen och gemenskap.

Under de tre åren som Linus Gustafsson granskade Facebookgrupperna förändrades de aktivas motiv för att stödja terrororganisationerna. I början skrev många att Syriens diktator Bashar al Assad måste störtas, men 2014 hade fokus flyttats till etableringen av IS kalifat.

En av de sju grupperna som stack ut i granskningen var Ummah Nyheter, som sympatiserade med en rad olika terrorgrupper som IS, al-Qaida och al-Shabaab.

– Det är ett tydligt våldsbejakande forum, som har spridit en stor bredd av officiell propaganda.

Grupperna var som mest aktiva 2013. Därefter har flera stängts ned av Facebook. Vissa har återuppstått under samma eller annat namn, men sammantaget finns det i dag inte alls lika många öppna Facebookgrupper som sympatiserar med terrorgrupper. Frågan är vart de personerna har tagit vägen.

– Folk reser ju fortfarande ned till Syrien, så frågan är var radikaliseringen sker. Byter de till dolda hemsidor eller sker det mer radikalisering i en fysisk miljö? 

De här grupperna har granskats

• Sanningen från Ash Sham

• Ghuraba Syrien Syrien

• Ummah Nyheter

• Sollentunas Muslimer

• Mujahedeen Fi Ash Sham

• Nyheter ash-Shaam

• Nyheter Bilad - Asham

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.