Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sju häktade för skott i Göteborg

Sju män häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkta för inblandning i skottlossningen i Biskopsgården i torsdags. Bland dessa finns den 18-åring, som skottskadades vid händelsen och senare avvek från sjukhuset.

Männen, som är i åldrarna 18-30 år, häktades i sex fall för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott. En sjunde man är inte misstänkt för vapenbrott.

Polisen ser häktningarna som en ljusning i kampen för att få stopp på de skottlossningar som skakat Göteborg den senaste tiden.

– Vi hoppas att det lugnar ner sig nu, sade Sven Alhbin, tillförordnad chef på länskriminalen i Västra Götaland.

Han vill inte avslöja vad det var som gjorde att männen kunde gripas så snabbt i torsdags, men antyder att polisen fick hjälp.

– Jag kan säga att folk har varit mer pratsamma den här gången än vid tidigare skjutningar och det är bra, sade Alhbin.

Det var i torsdags som skottlossning utbröt vid Friskväderstorget i Biskopsgården. Händelsen inträffade mitt under eftermiddagen på allmän plats när många barn var på väg hem från skolan och betecknas som ett vansinnesdåd.

Den tekniska undersökningen visar att det förekommit skottlossning från minst två håll.

En 18-årig fördes med en allvarlig skottskada till sjukhus, varifrån han senare avvek utan att vilja tala med polis. Han var en av männen som häktades i går. Bland dessa finns också ett brödrapar, som enligt polisen ofta dyker upp i utredningar kring skjutningar.

Den yngre av bröderna, 22 år gammal, log och hälsade mot åhörarplatserna när han fördes in i rättssalen.

– Min klient förnekar brott, sade Allan Studzinsky, mannens advokat, och förklarade att han inte kan kommentera om 22-åringen medgett att han befann sig på brottsplatsen.

Hans 25-årige bror betraktas som en ledare för gänget. Alla är kända av polisen sedan tidigare.

Åtal ska vara väckt den 4 november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.