Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukhus-glomde-bort-hjarntumor/

Sverige

Sjukhus glömde bort hjärntumör

Foto: Björn Lindgren/TT

En man med en hjärntumör kallades aldrig till något läkarbesök efter en röntgenundersökning på Helsingborgs lasarett 2011.

TT Text

Först sju år senare upptäcktes missen. Då hade tumören vuxit, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Mannen opererades, men tumören kunde inte tas bort helt. Strålbehandling sattes in. I dag mår mannen inte bra, enligt sjukhuset.

– Ansvarig läkares avsikt var att patienten skulle bokas in för ett läkarbesök några månader efter den senaste röntgenundersökningen, men det blev aldrig gjort. Huvudförklaringen var att en vikarierande sekreterare skrev journal, men ärendet har visat brister i uppföljningsrutinerna, säger Karl-Göran Prütz, chefsläkare på Skåne sjukhus nordväst, till tidningen.

Sjukhuset har sett över sina rutiner och beslutat att anmäla händelsen enligt lex Maria.

Ämnen i den här artikeln:

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt